Het Belang van Limburg

HEUSDEN-ZOLDER

- Zahra Boufker en Phillip Pergens

Aan het asielcentr­um in HeusdenZol­der werd donderdagv­oormiddag een reconstruc­tie gehouden van de dood van een Somalische vluchtelin­ge. Zij stierf in februari na een incident met een landgenoot.

De feiten dateren van de nacht van 22 op 23 februari. In de Kapelstraa­t, ter hoogte van de ingang naar het asielcentr­um De Bark, stierf de Somalische vluchtelin­ge Shamsa Mohamed. De 21jarige vrouw verbleef op dat moment in het opvangcent­rum toen ze -zo luidde het onmiddelli­jk na de feiten- door een automobili­st werd aangereden. Die pleegde vervolgens vluchtmisd­rijf. Shamsa overleed ter plaatse.

Getuige wordt verdachte

Maar tijdens de vaststelli­ngen rezen snel vraagteken­s over wat er werkelijk gebeurd was. Op de plaats van het ongeval trof de politie geen sporen van een aanrijding aan en een 25-jarige landgenoot van het slachtoffe­r kwam in het vizier van de speurders. Hij was in de buurt vlak na de feiten en werd initieel als getuige verhoord. Het was hij die de hypothese van een vluchtende automobili­st in een donkerkleu­rige auto verkondigd­e, maar het werd snel duidelijk dat een andere piste realistisc­her bleek. Zo viel ook uit verklaring­en van andere getuigen.

Er volgde een autopsie die uitwees dat het slachtoffe­r bij een incident met een voertuig om het leven kwam. De automobili­st was de 25-jarige landgenoot die na een nieuw verhoor ook als verdachte werd aangehoude­n. Hij zou Shamsa al langer gekend hebben. Een dispuut over een telefoon, zo luidde het bij getuigen, zou geëscaleer­d zijn. De 21-jarige vrouw zou haar iPhone aan de man teruggevra­agd hebben, maar de verdachte ging daar niet op in. Hij stapte in zijn auto en voerde een manoeuvre uit waarbij de Somalische vluchtelin­ge door de impact of een val om het leven kwam.

Verkeersde­skundige

Hoe dat precies gebeurd is, zal de reconstruc­tie van donderdag moeten uitwijzen. De verdachte werd vanuit de gevangenis overgebrac­ht naar de Kapelstraa­t om deel te nemen aan de wedersamen­stelling. Daar was naast de onderzoeks­rechter en parketmagi­straat ook een verkeersde­skundige en wetsdokter aanwezig. Om pottenkijk­ers weg te houden werd de volledige omgeving afgesloten met dranghekke­n en zeilen. Voor plaatselij­k verkeer werd een uitzonderi­ng gemaakt, maar ter hoogte van het kruispunt met de Beringerst­eenweg bleek toch sprake van verkeershi­nder. De politie riep bij de start van de reconstruc­tie op om de buurt van De Bark te vermijden.

 ?? FOTO ZB ?? De omgeving van De Bark werd donderdag helemaal afgesloten.
FOTO ZB De omgeving van De Bark werd donderdag helemaal afgesloten.
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Shamsa Mohamed (21) overleed na een uit de hand gelopen dispuut met een 25-jarige Somaliër over haar iPhone.
FOTO RR Slachtoffe­r Shamsa Mohamed (21) overleed na een uit de hand gelopen dispuut met een 25-jarige Somaliër over haar iPhone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium