Het Belang van Limburg

Woonbuurt in Schoonbeek kampt met rattenplaa­g

-

ONGEDIERTE

In Schoonbeek in de woonwijk, een dichtbebou­wde plek met veel pleintjes, hebben de bewoners de jongste weken veel last van ratten. “Ik heb drie katten en bijna elke dag brengen die een dode rat mee naar onze tuin. In de tuinen van de buren zijn de bruine ratten ook al opgemerkt. Het zijn vieze beesten die wellicht ook ziektes kunnen overbrenge­n. Vanwaar ze komen? Geen idee. Misschien uit de riolen of ondergelop­en kruipkelde­rs”, zucht Fatima Kabbeaj (44). Dat de ratten alleseters zijn is duidelijk. “Dat er in de buurt mensen voedsel gooien voor de vogels of kippen of het afval buiten laten staan, trekt ongedierte aan.”

Vallen

Maar even verderop net buiten de woonwijk heeft ook duivenmelk­er François Campe (65) last van de ratten. “De laatste drie weken is het van kwaad naar erger gegaan. Ze dringen binnen in mijn duivenkot en doen zich daar te goed aan de jonge duifjes. Op tien dagen hebben ze al acht duifjes kapotgebet­en. Er wordt aan gepeuzeld en wellicht eten ze de krop leeg. De verschalkt­e duif laten ze achter. Hoe ze binnen geraken blijft een raadsel, elk kiertje heb ik nagekeken. Ik heb al vallen gezet en zo enkele ratten weten te vangen. Maar ik ben bang dat ze vandaag of morgen achter de prijsduive­n aangaan. Ik ben ten einde raad”, zucht de duivenmelk­er.

Rattenvang­er

Milieuambt­enaar Filip Konings geeft aan dat de stad Bilzen voor een plaag een beroep kan doen op een profession­ele rattenvang­er. “Deze rattenvang­er zal in eerste instantie bekijken wat er kan gedaan worden om de beesten te bestrijden. Hij kijkt of ter plaatse in de buurt geen rondslinge­rend voedsel aanwezig is en of bijvoorbee­ld voeder voor beesten goed is afgesloten. Zo neemt hij alle oorzaken weg die aanleiding kunnen geven tot aanwezighe­id van de ratten. Met vallen worden ze vervolgens gevangen. Uiteraard zijn ratten niet helemaal weg te houden uit de leefomgevi­ng van mensen, maar ze moeten bestreden worden zodra ze zorgen voor overlast.”

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? François Campe vond al acht jonge duifjes dood in zijn duivenhok. “Ik ben bang dat die ratten vandaag of morgen achter de prijsduive­n aangaan.”
FOTO JOHNNY GEURTS François Campe vond al acht jonge duifjes dood in zijn duivenhok. “Ik ben bang dat die ratten vandaag of morgen achter de prijsduive­n aangaan.”
 ?? FOTO RR ?? Fatima Kabbeaj krijgt dagelijks een dode rat van haar katten.
FOTO RR Fatima Kabbeaj krijgt dagelijks een dode rat van haar katten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium