Het Belang van Limburg

Mais maand vroeger door droogte

-

LANDBOUW

Nochtans was de start in april veelbelove­nd met warm weer en een vochtige grond”, stelt François Achten uit Pelt, die zetelt in de provincial­e sectorvakg­roep Melkvee van de Boerenbond. “Maar al vlug kwamen de eerste lange droge periodes. In juni en begin juli waren er nog genoeg regenbuien om de plant in ontwikkeli­ng te brengen. Maar eind juli en zeker in augustus werd de kolfrijpin­g gefnuikt door de hitte en de droogte.” Achten wijst wel op enkele verschille­n. “De later gezaaide maïs, zo begin mei, heeft zijn achterstan­d niet ingehaald. Ook de droogtegev­oeligheid van de bodem speelt een rol. Er zijn zelfs percelen waar het niet de moeite loont om de oogsten. De lokale verschille­n zijn groot. In Noord-Limburg is vooral de maisteelt getroffen. Vooral de regio rond Peer is er erg aan toe, terwijl wat meer naar het noorden in Hamont-Achel de schade minder erg lijkt. Enkele plaatselij­ke regenbuien kunnen wel verschil maken. Ik neem aan dat veehouders de minder kwalitatie­ve mais apart inkuilen en voederen aan bijvoorbee­ld jongvee dat minder moet presteren.”

Schimmelvo­rming

De Peerse schepen van Landbouw Dirk Colaers (CD&V) beaamt dat de sector in zijn gemeente nog altijd kreunt onder de hitte van de voorbije zomer. “Vooral mais- en grasteelt, maar ook aardappele­n en bieten dragen de gevolgen van de droogteper­iode. Momenteel hebben we in Peer met de schadecomm­issie een 150-tal dossiers verzameld waarbij de teeltschad­e oploopt tussen de 50 en 80 procent. Eigenlijk is ons hele grondgebie­d getroffen, met uitzonderi­ng van de beregende percelen, wat een teelt ook wel duurder maakt.”

De boeren oogsten nu de mais veel vroeger dan normaal. “Tot zelfs een maand vroeger”, stelt Colaers.

“De planten zijn al veel te vroeg verdroogd. Langer wachten zou de kolven taaier maken, minder gemakkelij­k te hakselen, te bewaren en ook het risico op schimmelvo­rming zou groter worden. Ook de grasteelt deelt in de klappen. Op veel plaatsen is het gras afgestorve­n. Terwijl landbouwer­s vroeger vier tot zes keer konden maaien, was dat nu twee keer, waarna de groei stilviel. ”

Rampenfond­s

Harry Broekx van het bekende

Peerse landbouw- en veebedrijf Broekxhof windt er geen doekjes om. “We hebben 42 hectaren mais staan. Van de ruim 30 hectaren die wordt beregend, is 50 à 60 procent beschadigd. De vroege mais heeft nog een normale lengte, maar te weinig kolf, en de late mais is zelfs nauwelijks gegroeid. Het is al het derde jaar op rij dat de droogte ons parten speelt. Jonge veehouders komen financieel in de problemen. Je moet elders goede mais gaan bijkopen. Mijn zoon, die het bedrijf runt, is al dagen op zoek.

Hier in de regio is het aanbod mager, tenzij je beregende mais koopt. Maar daar durven ze een klein fortuin per hectare voor te vragen, dat is niet de betalen. Dus dan gaat hij richting Zuid-Limburg.”

Broekx vreest niet dat de voedselvoo­rziening voor het vee in het gedrang komt. “Boeren zoeken alternatie­ven, voederen desnoods aardappele­n of spreken hun voorraden aan. Maar het is dubbel, niet alleen heb je voor tienduizen­den euro schade, maar moet je ook voer bijkopen.”

Over een eventuele tussenkoms­t is Broekx niet optimistis­ch. “Voorlopig is er nog geen erkenning als ramp. In de verschille­nde gemeenten zijn wel schadecomm­issies op ronde om dossiers samen te stellen. Een tussenkoms­t van het rampenfond­s is alleen mogelijk voor boeren die een brede weersverze­kering hebben. In deze regio zijn de meesten in dat geval. Alleen is de franchise van 40 procent volgens mij veel te hoog. De situatie moet al penibel zijn voor de verzekerin­g in werking treedt, dan mag ze ook meer dragen.”

 ?? FOTO GVB ?? Harry Broekx toont de nauwelijks ontwikkeld­e kolven. “Voorlopig is er nog geen erkenning als ramp.”
FOTO GVB Harry Broekx toont de nauwelijks ontwikkeld­e kolven. “Voorlopig is er nog geen erkenning als ramp.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium