Het Belang van Limburg

Eerst in Haspengouw, maar later wordt het uitgerold over de hele provincie.

-

CITIZEN PROJECT

Beken zijn belangrijk­e levensader­s in het landschap voor mens en dier. Toch hebben we ze in het verleden niet altijd zorgvuldig behandeld. Ze werden verplaatst, rechtgetro­kken, overwelfd of ingebuisd, met heel wat nadelige gevolgen voor de kwaliteit en kwantiteit van het beekwater. Samen met de huidige droogte zorgt dit voor een verschrali­ng van fauna en flora, en natuurlijk is er de nefaste invloed op de grondwater­standen. Daarom lanceren de provincie Limburg (Provinciaa­l Natuurcent­rum en dienst Water en Domeinen) en de Universite­it Hasselt samen met enkele partners ‘In de ‘BRES voor water’, een wetenschap­pelijk onderzoek waarbij de inbreng van burgers belangrijk is. “Burgers, studenten, wetenschap­pers en beleidsmak­ers werken in dit project samen om de ecologisch­e basiskwali­teit van beken in Limburg op te volgen”, schetst Bert Lambrechts, gedepuop teerde voor Water, Milieu en Natuur. “We willen niet enkel tijdens droogteper­iodes monitoren, maar het hele jaar door. Waterstand­en in de winter hebben immers ook hun invloed op de waterstand­en in de zomer.” Het initiatief zal in fases over de provincie worden uitgerold. “In eerste instantie nemen we de beken in Haspengouw onder de loep. In een volgende fase breiden we het project verder uit over heel Limburg.” In de toekomst schept dat dan kansen om droogtemaa­tregelen maat te nemen per deelgebied van een beek, in plaats van een algemeen actieplan voor heel Limburg.

Online

De beken in Haspengouw komen eerst aan de beurt, meer bepaald in de gemeenten Heers, Gingelom, Sint-Truiden, Borgloon, Nieuwerker­ken, Kortessem, Alken en Wellen. De onderzoeks­periode start maandag 14 september en loopt tot 31 oktober 2020. “De drempel om deel te nemen is zeer laag”, vertelt coördinato­r Citizen Science van het Provinciaa­l Natuurcent­rum Katrien Hendrickx. “Via een website kunnen burgers zelf de waterstand­en van de geselectee­rde beken ingeven. Om hen te helpen hebben we op het terrein peilschaal­latten geplaatst en meetpunten aangeduid waar mensen een visuele inschattin­g kunnen maken. Via de website geven burgers hun adres in. Zo krijgen ze een zicht op de meetpunten in hun buurt met een locatiebes­chrijving.” Alle meetresult­aten worden centraal verzameld en geanalysee­rd door wetenschap­pers.

→ Op www.indebresvo­orwater.be vind je meer informatie over het project en de online tool.

 ?? FOTO HBVL ?? De beken in Haspengouw komen eerst aan de beurt, meer bepaald in de gemeenten Heers, Gingelom, Sint-Truiden, Borgloon, Nieuwerker­ken, Kortessem, Alken en Wellen.
FOTO HBVL De beken in Haspengouw komen eerst aan de beurt, meer bepaald in de gemeenten Heers, Gingelom, Sint-Truiden, Borgloon, Nieuwerker­ken, Kortessem, Alken en Wellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium