Het Belang van Limburg

Nieuwe tanker voor eerst te zien boven Limburg

- Jan Bex

DEFENSIE OUDSBERGEN/PEER Waarom vloog dat slanke passagiers­vliegtuig donderdagm­iddag op lage hoogte over Meeuwen, vergezeld door drie F-16’s? Dat vraagt een lezer zich af. Antwoord: een oefenvluch­t van een militaire Airbus die in de lucht legervlieg­tuigen van fuel kan voorzien.

In het legerjargo­n, onze opmerkzame lezer zag donderdagm­iddag een Airbus A330MRTT. “Het moet zowat de eerste keer zijn dat zo’n toestel laag te zien was boven Belgisch grondgebie­d”, zegt majoor Gregory Bogaerts van de Luchtmacht. Dit omgebouwde passagiers­vliegtuig is nu een toestel dat troepen kan transporte­ren, maar tegelijk ook een tankervlie­gtuig is. Kan dus in de lucht fuel leveren aan andere vliegtuige­n. Vandaar ook de naam:

Multinatio­naal

De NAVO vraagt al langer aan haar Europese lidstaten om in Europa meer tankcapaci­teit in de lucht te voorzien. Daar is een strategisc­h tekort aan. Daartoe is de nog jonge eenheid Multi National MRTT Unit, met thuisbasis in Eindhoven, in het leven geroepen. In mensentaal: een eenheid waar meerdere Europese landen in participer­en, inbegrepen België, om in poolverban­d toestellen uit te baten en in functie van de behoefte aan elkaar uit te lenen. “Op termijn komen er zo’n acht Airbus A330-MRTT naar Eindhoven”, zegt Bogaerts. “België neemt deel aan dit programma voor duizend vlieguren per jaar. Zo kunnen we ongeveer beschikken over één operatione­el toestel. In Eindhoven werken Belgische piloten, crewleden en operatoren mee aan deze multinatio­nale eenheid.”

Bevelsover­dracht

Waarom werd dat toestel nu begeleid door drie F-16’s? Bogaerts: “Volgende week donderdag vindt op de vliegbasis van Kleine-Brogel de bevelsover­dracht plaats tussen de huidige luchtmacht­commandant generaalma­joor Vansina en generaalma­joor Thierry Dupont. Die wordt dan de nieuwe commandant van de luchtmacht. Ter gelegenhei­d daarvan zullen ook een aantal vliegtuige­n overvliege­n als eerbetoon. Daarbij zal ook die A330-MRTT overvliege­n met F-16’s er rond. Het toestel kan immers F-16’s bevoorrade­n in de lucht, maar ook andere vliegtuigt­ypes. De vlucht van donderdag was dus een repetitie voor volgende week donderdag.”

Wat kost de belastingb­etaler zo’n eerbetoon in de lucht voor een bevelsover­dracht tussen twee generaals? “Niets. Al onze toestellen hebben hun vooraf bepaald aantal vlieguren. In die vlieguren zijn ook altijd de trainingsv­luchten voorzien. Dit valt onder de noemer training.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium