Het Belang van Limburg

De hogedrukre­inigers en gouden wc’s van Patje Goots

-

Patrick Goots (54) speelde niet alleen bij de vier clubs, anno 2020 is hij ook voetbalana­list voor onze zusterkran­t Gazet van Antwerpen. “Vrijdagavo­nd trek ik in die hoedanighe­id naar Lommel, nog een ex-club van me, voor de wedstrijd tegen Lierse. Ik ben blij dat ik overal met open armen ontvangen word. Beerschotf­ans waarderen me, ook al speelde ik langer bij Antwerp. In ZuidLimbur­g word ik nog vaak aangeklamp­t over de tijd van toen en in Genk is het weerzien met Pierke Denier, die zowel mijn trainer als ploegmaat was, altijd even hartelijk.”

STVV-ANTWERP

Vroeger: net na de oorlog

“Ik heb één seizoen gespeeld op Staaien (toen nog met een i) en dat zag er toen iets anders uit dan nu (lacht). Kleedkamer­s van net na de oorlog en een veld met meer modder dan gras. Maar dat betekende ook dat niemand graag naar Sint-Truiden kwam. Mannen als Voets en Coenen gingen altijd voorop in de strijd. We hebben ons in het seizoen 1996-1997 slechts heel nipt gered maar we wonnen thuis wel tegen de volledige top 5. Naast kampioen Lierse (4-2) en het Moeskroen van de Mpenza’s (2-0), twee matchen die ik miste door een knieblessu­re, klopten we ook Anderlecht (4-0), Standard (2-0) en Club Brugge (2-1). In die matchen maakte ik vier goals, Staaien stond op zijn kop. Heel mooie momenten in een heel lastig seizoen. Het klikte beter met Wilfried Sleurs dan met zijn opvolger Freddy Smets. Guy Mangelscho­ts was uiteindeli­jk de grote bezieler van het behoud, ik maakte 11 goals in 27 matchen.” “Ik heb vorig jaar dus de ogen uit mijn kop gekeken, toen ik door Antwerp-supporters werd uitgenodig­d voor de match in SintTruide­n. Stayen is een schitteren­d stadion geworden. Het contrast is even gigantisch als op de

Bosuil. Vroeger was dat een krot met één wc, die zo vuil was dat je bang was om er op te gaan zitten. Ik moet er nog vaak aan denken, als ik me er nu rustig op een pot met een gouden rand mag zetten. Maar ik blijf de herinnerin­gen aan de goeie ouwe tijd bij Antwerp (57 goals in 131 matchen) koesteren.”

Nu: kunstgras als troef

“Ik weet dat ze bij Antwerp niet gerust zijn in de trip naar SintTruide­n. Dat heeft voor een deel te maken met het veld. Ook al schakelden ze over van het ene uiterste naar het andere, van modder naar kunstgras, toch zijn de tijden eigenlijk niet veranderd: het specifieke veld blijft een enorme troef. Zeker als het extra besproeid wordt. STVV heeft er een kern naar uitgebouwd, met heel veel snelle, vinnige spelers. Daar heeft elke ploeg het lastig mee.” “Anderzijds zorgt de gemiste competitie­start voor extra druk. 4 op 12 is te weinig, vooral de 1 op 6 tegen Cercle en Moeskroen deed pijn. Het probleem is dat de kern nog niet compleet is. Luciano D’Onofrio slaat graag toe op het eind van de mercato maar die loopt dit jaar uitzonderl­ijk tot begin oktober. Daarom denk ik toch dat ze zich sneller zullen versterken. Ivan Leko wil meer voetbal van achteruit en precies in de opbouw zijn er problemen. Daar staan nu spelers als Seck en Batubinsik­a, die vooral defensieve kwaliteite­n hebben. Ga er maar van uit dat Antwerp het zondag lastig zal krijgen.”

BEERSCHOT-KRC GENK

Vroeger: drie Kärchers

Beerschot (49 wedstrijde­n, 20 goals) was mijn eerste club in eerste klasse. Via Kortrijk kwam ik daarna in de zomer van 1991 bij KRC Genk terecht. Trainer Paul Theunis wilde me er heel graag bij. We namen een straffe start met drie overwinnin­gen én een 0-0 tegen Anderlecht in de eerste vijf matchen. Alles was koek en ei, tot we een paar keer verloren en ex-Winterslag­speler Paul Theunis de wind van voren kreeg van de Waterschei-clan. Pier Janssen nam over maar als exWatersch­eispeler kreeg hij op de mindere momenten de volle laag uit het vroegere Winterslag­kamp. Ik heb de groeipijne­n van de fusie van heel dichtbij meegemaakt, met de degradatie na het derde seizoen als dieptepunt.” “Toch blik ik met plezier terug op die drie seizoenen, waarin ik 31 keer scoorde in 98 wedstrijde­n. Vooral aan onze blitzstart, ik hield er drie hogedrukre­inigers aan over. Onze hoofdspons­or Kärcher verkoos elke thuismatch een speler van de match. Maar na de eerste vier wedstrijde­n hadden zowel Carmel Busuttil als ik er al twee gekregen en gingen de ploegmaats klagen. (Schatert) Kärcher besloot om elke speler een hogedrukre­iniger te geven, zo had ik er al drie. Nadien kreeg elke thuismatch de uitblinker van de tegenparti­j een stofzuiger…”

Nu: duo Dessers-Onuachu

“Met Dessers en Onuachu heeft Genk twee topspitsen in huis, probleem is dat ze mekaar nog onvoldoend­e vinden. Dat ligt ook niet voor de hand. Ik herinner me uit mijn periode bij Beveren dat Jos Daerden me wilde koppelen aan Saso Udovic. Die maken er ieder 15 op een seizoen, dat zijn al 30 goals, redeneerde hij. Ik maakte er dat jaar 14, Udovic… geen enkele. We konden het naast het veld goed vinden met mekaar maar in de match deed ons instinct ons steeds dezelfde ruimtes opzoeken. Toch ben ik ervan overtuigd dat het kan klikken tussen Dessers en Onuachu. Maar dan moet je hen wel een poos samen het vertrouwen geven. Dat ligt bij een topclub niet voor de hand als de resultaten uitblijven.”

“Genk treft op het Kiel de seizoensre­velatie. Beerschot opende

 ??  ?? Patrick Goots speelde voor STVV (links boven), Beerschot
(rechts boven), Antwerp
Patrick Goots speelde voor STVV (links boven), Beerschot (rechts boven), Antwerp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium