Het Belang van Limburg

Verre fladderaar

-

ijdens een van mijn wandelinge­n passeerde ik langs een oude hoogstambo­omgaard. Tegenwoord­ig al een zeldzaamhe­id op zich. Als er dan nog eens een hoop afgevallen peren en appels liggen, gaat bij mij spontaan de rem op. Op zulke plekjes is er altijd wel iets te zien.

Het gegons van honderden, misschien wel duizenden insecten, was al wat de klok sloeg. Ook heel wat vogels kwamen hun deeltje meepikken van deze gedekte feesttafel. Maar mijn aandacht werd vooral getrokken door een prachtige vlinder met opvallende oranje vlekken op zijn vleugels: de atalanta. Hij - of zij - zat duidelijk te genieten van een lekker rot appeltje op nog geen vier meter van mij vandaan. Ik zag zelfs de lange roltong bewegen als ik even met mijn verrekijke­r binnendron­g in dit intieme etentje.

Maar wist je dat deze vlinder tot veel meer in staat is dan te komen eten van ons rottende fruit? De atalanta of admiraalvl­inder is een trekvlinde­r. Wie dacht dat enkel vogels naar het zuiden vliegen, heeft het mis. Deze fladderend­e beestjes slagen er in om na onze zomer helemaal naar Zuid-Europa te vliegen, waar ze dan overwinter­en om in het voorjaar weer terug te keren en zich hier voort te planten. De nieuwe generatie die ze voortbreng­en leveren dat jaar en het volgende jaar dezelfde verbazingw­ekkende prestatie.

Leg misschien wat appeltjes of ander fruit ergens op een verloren plekje in je tuin. Als er dan een atalanta op bezoek komt, kan die wat extra energie opdoen voor die lange tocht en kan jij hem succes wensen voor zijn verre reis.

 ??  ?? Foto Dirk Ottenburgh­s
Foto Dirk Ottenburgh­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium