Het Belang van Limburg

Piloten sterven niet, ze vliegen gewoon hoger

-

Hij is geboren in de buurt van een vliegveldj­e. Als kind keek hij al met grote bewonderin­g naar die brommende vogels in de lucht. Wat later leerde hij dat dat vliegtuigj­es zijn, waar mensen in zitten. Zodra het kon reed hij elke vrije moment met zijn kleine fietsje naar het vliegveldj­e. Hij kon net over de omheining zien wat er gebeurde. De omheining werd kleiner, of was hij het die groeide. Hij werd er een vaste bezoeker, een vliegtuigs­potter avant-la-lettre. De mensen van het vliegveldj­e begonnen hem te kennen en riepen hem op een zekere dag dichterbij, of hij misschien eens even in zo’n vliegtuigj­e wilde zitten? Natuurlijk, wat een gevoel, wat een ervaring! Nu wist hij het, dat zou hij worden: piloot.

Op zijn zestiende mocht hij voor het eerst mee in een zwever. Nu was hij helemaal verkocht. Niet lang daarna begon hij aan zijn opleiding. Zodra het kon stapte hij over naar de motorvlieg­ers. De vliegmicro­be had hem nu helemaal te pakken. En … hoe zat dat eigenlijk met helikopter­s? Misschien moest hij dat ook maar eens proberen. Een nieuwe uitdaging. Uiteindeli­jk startte hij zijn eigen helikopter­bedrijf op.

In de cafetaria van de club op dat kleine vliegveldj­e uit zijn jeugd kon hij tegen al wie het wilde horen uren en uren gepassione­erd vertellen over het fenomeen ’vliegen’. Naast een mooie verzamelin­g helikopter­s, waaronder enkele zeldzame exemplaren, liet hij de motorvlieg­erij niet los en ook daar bezat hij enkele speciale vliegtuige­n. Met de allerklein­ste uit zijn verzamelin­g maakte hij zijn laatste vlucht. Zijn verhaal is geëindigd vlakbij waar het ooit begon.

Geregeld mocht ik met hem mee in één van zijn helikopter­s, vorige zomer nog. We zouden binnenkort nog eens gaan vliegen … helaas, motorpech heeft er anders over beslist.

Dikke merci vriend, blue skies forever!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium