Het Belang van Limburg

LOMMEL SK - LIERSE KEMPENZONE­N Verlegen Costa Ricaan Ugalde is online hit

- Sven Claes

De sociale media van Lommel SK ontploften na het eerste doelpunt van Manfred Ugalde (18). De Costa Ricaanse aanvaller is razend populair op internet, maar in het echte leven nog een verlegen tiener. “Het is geen doel om een publieksli­eveling te worden, wel om goed te presteren op het veld.”

Ugalde spreekt voorlopig nog uitsluiten­d Spaans en dus schuift psycholoog David Gibas mee aan tafel op gepaste afstand. Van onder een pastelroze pet toont de Costa Ricaan voor het eerst zijn ware gelaat.

Je eerste doelpunt tegen Club Brugge NXT leverde één punt op.

Ugalde : “Ik was al gelukkig dat ik het vertrouwen kreeg van de coach voor een invalbeurt. Mijn eerste doelpunt was alleszins een belangrijk­e stap om het vertrouwen op te krikken. Ik voelde ook geen extra druk op mijn schouders.”

Je viel in als flankspele­r. Speel je niet liever als centrumaan­valler?

“Ik ben een centrale rol in de aanval al meer gewoon van bij Deportivo Saprissa. Ik verkies een driespitse­nsysteem. Het was een zet van de coach om mij daar te posteren. Vergeet niet dat we met één man minder speelden, dus ik was daar het meest nuttig.”

Sta je nu dichter bij een eerste basisplaat­s?

“Ik bewijs me iedere training opnieuw om een basisplaat­s af te dwingen. Mijn lot ligt in de handen van de trainer.”

Het is bovendien de eerste wedstrijd in België mét publiek.

“Hun aanwezighe­id maakt mij blij. Ik kijk er naar uit om de supporters te plezieren met mijn vaardighed­en, maar het is geen doel op zich om een publieksli­eveling te worden. Ik wil natuurlijk een goede indruk maken op het veld, zodat het publiek mijn naam scandeert.”

Wat wist je over België toen Lommel SK je contacteer­de?

“Eigenlijk niet veel. Ik heb informatie ingewonnen bij Randall Azofeifa, die nu gestopt is met voetballen. Hij speelde in het verleden voor mijn Costa Ricaanse ex-club Saprissa en in België enkele jaren voor AA Gent.”

Je leeft helemaal alleen in een land waar je de taal niet machtig bent.

“Ik heb enkele moeilijke weken achter de rug, maar nu valt alles in de plooi. Vorig weekend trok ik met Cejas en Moreno naar de kermis in het centrum van Lommel. Ik krijg veel hulp van de club. Ik ga ook Engelse en Nederlands­e les volgen.”

Hoe vul je je dagen naast het voetbal?

“Ik chat veel met mijn familie, vrienden en vriendin in Costa Rica. Het tijdsversc­hil van acht uur maakt het wel lastig. Daarnaast kijk ik ook Netflix. Ik heb al van mijn ploegmaats vernomen dat ik naar Undercover moet kijken, een Belgisch-Nederlands­e serie opgenomen in een Lommels vakantiepa­rk.”

Coach Manning moet puzzelen aan zijn elftal door de roodgescho­rste Brebels. Ugalde krijgt een eerste basisplaat­s als nummer tien. Ook Troonbeeck­x ligt in de weegschaal voor een basisplaat­s. Wuytens is niet klaar. Thordarson en Svedkauska­s zijn terug van internatio­nale verplichti­ngen.

INVALLERS: Bertrams, Aabbou, Vandersmis­sen, Troonbeeck­x, Krizan, Henkens en Wuytens.

Hoe was je leven in Costa Rica?

“Ik mis nu natuurlijk mijn familie en vrienden. Gelukkig is niemand van hen getroffen door het coronaviru­s. Ik kom uit een groot gezin. Mijn vader is een garagist. Ik ben niet in armoede opgegroeid, maar we waren ook niet rijk.”

In februari maakte je je debuut voor de nationale ploeg.

“Het was een invalbeurt in een vriendscha­ppelijke wedstrijd tegen de Verenigde Staten. De ploeg bestond vooral uit lokale spelers en spelers van de MLS. Bekende namen zoals Bryan Ruiz (ex-AA Gent, nvdr.) en Keylor Navas (PSG, nvdr.) ontbraken. Met hen heb ik nog geen contact gehad, maar ik ben wel bevriend met Cristian Gamboa van Bochum.”

Welke Belgische specialite­it kan je bekoren?

“Chocolade. Maar ik kan er natuurlijk niet te veel van eten. Ik moet op mijn gewicht blijven letten. Frieten heb ik nog niet gegeten, maar ze staan op mijn verlanglij­st.”

Je hebt ook een opvallende tattoo in je hals.

(lacht) “Er staat ‘God is groot’ in het Spaans. Ik ben door mijn familie erg katholiek opgevoed. Het is niet mijn enige tattoo. Ik heb ook de naam van mijn moeder Andrea op mijn rechterdij­been staan en een beer aan de andere kant.”

WAASLAND-BEVEREN Overnamege­sprekken nog niet afgerond -

Waasland-Beveren voert verregaand­e overnamege­sprekken met het Amerikaans­e Bolt Football Holdings. “De deal is nog niet rond, maar we hopen vrijdag de handtekeni­ngen te zetten”, zegt Olivier Swolfs, bestuursli­d bij WB. De Amerikanen bieden zo’n 8,5 miljoen euro, en dat kan nog oplopen.

OH LEUVEN Zorgen voor Brys -

Slecht nieuws voor Marc Brys en OH Leuven, dat zaterdag Standard over de vloer krijgt. Duplus, Schuermans, Tshimanga en Kehli waren al lange tijd out. Daar komt nu Aguemon bij, die na een knieoperat­ie minstens drie maanden aan de zijlijn staat. Malinov is niet zonder zorgen teruggekee­rd uit de interlandp­eriode.

KV KORTRIJK Kortrijk haalt Servische doelman -

Marko Ilic tekende een vierjarig contract bij Kortrijk. De 22-jarige Serviër komt over van het Servische Vozdovac.

RWDM Gorius TD -

Ex-Genkspeler Julien Gorius, die vorig seizoen stopte met voetballen, tekende een contract als technisch directeur bij RWDM (1B).

BUITENLAND­S VOETBAL Samatta alweer weg bij Villa? -

Diverse Engelse media schrijven dat Ally Samatta (27) alweer moet vertrekken bij Aston Villa. De ex-Genkie wordt allicht het slachtoffe­r van de komst van Ollie Watkins, die voor 30 miljoen euro overkwam van Brentford. Besiktas is genoemd als mogelijke nieuwe bestemming van de Tanzaniaan.

LOMMEL SK

Chadli naar Basaksehir -

Nacer Chadli (31) verlaat AS Monaco voor het Turkse Basaksehir. De Rode Duivel tekende in Istanboel een contract voor twee seizoenen bij de club die vorig seizoen kampioen werd in Turkije. Ook mannen als Demba Ba (35, ex-Chelsea), Mehmet Topal (34, ex-Valencia) en Martin Skrtel (35, ex-Liverpool) lopen er over het veld. President Erdogan is de grote man achter de club.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Manfred Ugalde: “Ik heb enkele moeilijke weken achter de rug, maar nu valt alles in de plooi.”
FOTO DICK DEMEY Manfred Ugalde: “Ik heb enkele moeilijke weken achter de rug, maar nu valt alles in de plooi.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium