Het Belang van Limburg

Gilles Magnus debuteert in het WK: “Ik wil beste rookie zijn”

- Marc Cornelisse­n

AUTOSPORT

WTCR EN TRUCKS IN ZOLDER Circuit Zolder gaat voor het eerst dit jaar open voor het publiek maximum 400 personen weliswaar - en ontvangt meteen de World Cup voor toerwagens (WTCR). De enige Belg aan de start is Gilles Magnus (21) en hij is meteen de rookie om in de gaten te houden.

Zo heel soms heeft corona ook wat voordeeltj­es. Mag het even? Normaal had Gilles Magnus opnieuw in de Europese TCR moeten rijden. Maar de pandemie gooide alle kalenders overhoop en plots werd de WTCR alleen in Europa verreden en dus budgettair haalbaarde­r. Het National Team besliste daarop om Magnus over te hevelen van het EK naar het WK. Officieel moeten we trouwens ‘World Cup’ zeggen, want de WTCR is zijn status van wereldkamp­ioenschap kwijt.

Nog eens dankzij de pandemie begint dat kampioensc­hap komend weekend in eigen land. De Salzburgri­ng ging twee weken geleden dicht en Zolder sprong op het allerlaats­te moment te hulp. En zo maakt Magnus dus zijn WK-debuut in eigen land. De 21-jarige Schotenaar werd in 2017 de jongste winnaar van de 24 uur van Zolder. Na een goede maar korte carrière bij de eenzitters kwam hij in de selectie van het RACB National Team. Dat bracht hem met Comtoyou-Audi in de TCR Europe, en nu dus in het WTCR. Het weekend begon gisteren met een officiële testdag op Terlaemen. Magnus: “Een heel goede testdag, en heel plezant om weer te rijden. Uit de tijden valt weinig af te leiden. De WTCR is heel erg politiek en op testdagen wil niemand voluit gaan, uit schrik dat de BOP (balance of performanc­e, een mechanisme om de auto’s technisch te nivelleren, nvdr) dan aangepast wordt.”

EK of WK, wat is het verschil?

“Technisch zijn de auto’s identiek, op de banden na: wij rijden met Goodyear, het EK met Yokohama. Het hangt van het circuit af welke band het snelst is. Maar de WTCR is op alle gebieden een niveau hoger en profession­eler. De media errond bijvoorbee­ld: we hebben hopen instructie­s gehad over media en social media. Op de piste slaat het kleinste foutje je hier ver terug. En er rijden natuurlijk grote namen mee: Coronel, Tarquini, Müller, Michelisz,... Het is fantastisc­h dat ik daartussen rij. Normaal hoopte ik hier pas over een paar jaar te geraken.”

Wat verwacht je ervan?

“Het wordt mijn eerste race in het WK en het niveau ligt zo hoog, dat ik geen straffe uitspraken wil doen. Ik ga er het beste van maken. Maar het doel van mijn seizoen is om de beste rookie te worden. Dat is zelfs een officiële FIAtitel. Er zijn vier of vijf rookies en mijn taaiste tegenstand­er wordt op papier Luca Engstler, die onder contract ligt bij Hyundai.”

Jij reed in de Belcar al op het nieuwe circuit. Een voordeel?

“Dat zou ik niet overschatt­en, zeker niet na deze testdag. Maar het is wel bijzonder dat ik het kampioensc­hap in Zolder kan beginnen. Ik had me voor mijn debuut geen mooiere plek kunnen inbeelden.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Gilles Magnus maakt zijn debuut in de World Cup voor toerwagens met een Audi A3 van Comtoyou.
FOTO JEFFREY GAENS Gilles Magnus maakt zijn debuut in de World Cup voor toerwagens met een Audi A3 van Comtoyou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium