Het Belang van Limburg

Schots Weekend gaat coronaproo­f en volledig virtueel

- Johnny Geurts

DIGITALE ROADTRIP BILZEN Dit jaar geen authentiek­e Schotse sfeer met folk, doedelzakk­en en highlandga­mes rond het kasteel van Alden Biesen. Maar een virtueel bezoek is wel mogelijk. “We doen dit jaar een coronaproo­f roadtrip die u kunt volgen via de computer of smartphone”, zegt voorzitter Pieter Jans van het Schots Weekend.

Op de terreinen van de landcomman­derij Alden Biesen zou het nu normaal een drukte van jewelste zijn. “Maar het coronaviru­s heeft er anders over beslist. We hebben al in een vroeg stadium de knoop doorgehakt om het normale programma een jaartje op te schuiven. Dat blijkt de juiste beslissing te zijn geweest”, zegt Pieter Jans. Maar er komt een alternatie­f. “Uiteraard willen we de fans van folk niet in de steek laten. We nemen iedereen mee op een virtuele roadtrip naar alle muzikale uithoeken van Schotland. Met Postcards from Scotland selecteerd­en we samen met negen toonaangev­ende folkfestiv­als van over de hele wereld achttien Schotse acts uit zestig inzendinge­n voor dit digitale minifestiv­al. We zenden dit nu zaterdag vanaf 15 uur uit via onze Facebookpa­gina”, verduideli­jkt coördinato­r Rudi Schils.

Maar ook op het terrein van Alden Biesen is er beweging. Voorzitter Jans: “We zullen zaterdag en zondag de beelden van een ‘lonely piper’ aan het kasteel streamen. Ook hebben we onze vaste kern van medewerker­s, die normaal dagenlang druk in de weer zijn voor en achter de schermen van ons festival, uitgenodig­d om in kilt naar Alden Biesen te komen. Een drone zal rondcirkel­en en de band Snakes in Exile zal het nummer – ons lijflied – Loch Lomond ten gehore brengen. Die beelden zullen na het weekend te zien zijn via onze sociale mediakanal­en. Met dit virtuele programma houden we ons festival, dat nu al naar volgend jaar toeleeft, warm bij medewerker­s, publiek en sponsors. De voorbereid­ing voor ons jubileum is intussen opgestart en de datum is geprikt. De 35ste editie van het Schots Weekend zal doorgaan op 10, 11 en 12 september 2021, gehuld in een prachtige feestediti­e met uiteraard veel Keltische toeters en bellen.”

CADEAU

 ?? FOTO JOGE ?? Met ‘Postcards from Scotland’ brengt het Schots Weekend nu zaterdag een heleboel muziek van de highlands naar u thuis.
FOTO JOGE Met ‘Postcards from Scotland’ brengt het Schots Weekend nu zaterdag een heleboel muziek van de highlands naar u thuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium