Het Belang van Limburg

Twintig jaar foto’s van Meulenberg in virtueel boek

-

WIJKGESCHI­EDENIS

Is het een huis of een gemeenscha­pslokaal dat afgebroken wordt? Een nieuwbouw? Ingericht pleintje? Noem maar op... Niets dat Cosimo Etneo in Meulenberg ontgaat. Zijn harde schijf puilt uit van de foto’s van zijn wijk, waar hij al even lang woont als leeft. “Twintig jaar geleden ben ik foto’s beginnen maken in mijn wijk”, zegt Cosimo. “Onder meer omdat ik het jammer vind dat sommige plaatsen alleen als herinnerin­g achterblij­ven. Dat ze definitief dreigen te verdwijnen, omdat er nooit iemand foto’s van gemaakt heeft. Zonder beelden en documentat­ie is er veel ruimte voor twijfel.”

Cosimo volgde onder meer de afbraak van het lokaal van de Italiaanse federatie Acli en de opbouw van de nieuwe wijk met woningen die wel aansluiten op de hedendaags­e normen. “Het is eigenlijk de hele evolutie van de wijk die mij aantrekt”, zegt Cosimo.

Met de verwerking van zijn lijvige werk kreeg Cosimo hulp van François Didden, voorzitter van het armoedepla­tform in Houthalen-Helchteren. “Cosimo heeft een schat aan informatie”, zegt François. “Meer dan genoeg om er een volwaardig virtueel boek van te maken, een beetje in de stijl van Het leven zoals het is. Er zijn immers ook beelden van mensen in hun dagdagelij­kse doen.” Volgens Didden zullen de inwoners zich zeker herkennen in dit virtuele boek. “De wijk is hun identiteit. Op de foto’s zie je heel goed hoe de wijk gegroeid is en welke variatie aan woontypolo­gieën er zijn. Je hebt de klassieke werkmanswo­ningen, de rijhuizen en de tuinwijk met huizen die destijds voor mijnwerker­s gebouwd waren. Heel herkenbaar voor de mensen die er wonen. En dat zorgt voor samenhang en welbevinde­n.”

Een groot deel van de website is al klaar. “Maar we gaan blijven aanvullen met belangrijk­e informatie. In die zin dat je op een bepaald project kan klikken en blijven klikken als je meer wil weten. Niet toevallig is er ook heel wat informatie over de steenkoolm­ijn. Het is daar dat het leven van Meulenberg voor een groot deel begon. En uiteraard over de gemeente zelf.”

Het duo staat open voor een samenwerki­ng met heemkundig­e kring De Klonkviool.

→ www.oostlimbur­g.etneo.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium