Het Belang van Limburg

Kerkklok wekt buurt in midden van de nacht

- Eddy Vandoren

VAN SLAG LANAKEN Sinds midden vorige week is de klok van de Sint-Lambertusk­erk in Veldwezelt compleet van slag. Rond 2 uur ’s nachts begon ze plots te luiden, waardoor de buurtbewon­ers gewekt werden. “Blijkbaar is er een storing in het programma”, zegt voorzitter Jan Bruggen van het kerkbestuu­r.

Bruggen zelf werd een week geleden om 7 uur ’s morgens gewekt door de klokken die het Angelus luidden. “Ik dacht dat ik me verslapen had, want normaal begint het luiden elke ochtend pas om 8 uur met het Angelus. Later stelde ik vast dat de klok onregelmat­ig sloeg en het verkeerde uur aangaf.”

Meerdere buurtbewon­ers hadden eerder al midden in de nacht het gebeier gehoord en vroegen zich af wat er mis was. Dat bleek ook uit reacties op de sociale media. “Het waren niet echt klachten, eerder uitingen van verwonderi­ng. ’s Nachts luiden is nu eenmaal niet meer van deze tijd. We hebben de klok stopgezet en de firma Clock-o-Matic uit Holsbeek verwittigd, specialist in dit soort toestanden.” Volgens het ingestelde computerpr­ogramma luidt de klok dagelijks een eerste keer om 8 uur ’s morgens. Ze geeft vervolgens om het uur met het aantal slagen de tijd aan, en slaat tussendoor elk half uur één keer. Dat doet ze tot 22 uur. Ook om 12 en om 18 uur speelt ze het Angelus.

Bug

“Het is nu wachten op de firma om de bug uit het programma te halen. Totdat de klok hersteld is, blijft het geluid stil. Alleen bij het oproepen tot een begrafenis of een misviering wordt ze tijdelijk aangezet. Nadien gaat ze weer op non-actief. Clock-o-Matic werd eerder ook al verwittigd om de klepel in een van de klokken te vervangen. Vermoedeli­jk zal het bedrijf beide opdrachten in één keer uitvoeren. Dat zal hopelijk spoedig gebeuren”, besluit Bruggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium