Het Belang van Limburg

Dit weekend afbraak tweede spoorbrug én plaatsing fietsbrug

- Dirk Jacobs

HASSELT

Zaterdag en zondag, en dan vooral zaterdagna­cht, wordt de tweede oude spoorbrug over het Albertkana­al in Kuringen afgebroken. Als die klus geklaard is, wordt meteen de ondergrond voor de nieuwe fietsbrug aan de nieuwe kanaalbrug opgehangen.

De Vlaamse Waterweg vervangt tegen april 2021 de twee oude spoorbrugg­en over het Albertkana­al in Kuringen door één nieuwe boogbrug en een aanhangend­e fietsbrug. De eerste oude brug verdween al snel en na het invaren van de nieuwe, hogere spoorbrug eind april gingen de werkzaamhe­den ondanks corona stevig verder. “We breken de nog resterende westelijke spoorbrug af en plaatsen meteen de fietsbrug”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Vanaf 22 uur zaterdagna­cht wordt eerst de spoorbrug afgebroken. Na de afbraak worden dan vanaf zondagmorg­en de onderdelen van de fietsbrug bevestigd aan de nieuwe spoorbrug. Tijdens de afbraak van de oude brug wordt het spoor dat vandaag al op de nieuwe spoorbrug in gebruik is om veiligheid­sredenen buiten dienst gezet van zaterdagav­ond 22 uur tot zondagocht­end 6 uur. Hierdoor worden zaterdagav­ond de laatste vijf treinen vervangen door bussen. Dat gaat om twee treinen tussen Hasselt en Genk en één trein tussen Genk en Hasselt, met op deze trajecten ook haltes in Kiewit en Bokrijk. Daarnaast zijn er één trein tussen Hasselt en Heusden en één trein tussen Heusden en Hasselt met ook haltes in Zonhoven en Zolder.”

ALBERTKANA­AL

Livestream

Net zoals bij de vorige afbraak vraagt De Vlaamse Waterweg ook nu om de werken van thuis uit te volgen om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. “Mensen kunnen de werken veilig online bekijken via een livestream vanaf zaterdagav­ond 22 uur op www.vlaamsewat­erweg.be/spoorbrug-kuringen.”

 ?? FOTO DIRK JACOBS ?? Dit weekend verdwijnt de tweede oude spoorbrug.
FOTO DIRK JACOBS Dit weekend verdwijnt de tweede oude spoorbrug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium