Het Belang van Limburg

Open Vld wil dat commissie eventuele fusie onderzoekt

- Eddy Vandoren

POLITIEK RIEMST Oppositiep­artij Open Vld Riemst wil in de schoot van de gemeentera­ad een commissie oprichten die samen met het gemeenteli­jke management­team de voor- en nadelen onderzoekt van een mogelijke fusie met buurgemeen­ten Bilzen, Tongeren of Lanaken.

In een toegevoegd punt aan de agenda van de gemeentera­ad van maandag 14 september verduideli­jkt Open Vld-fractielei­der Steven Coenegrach­ts zijn voorstel: “In de pers wordt gespeculee­rd over een eventuele fusie tussen Bilzen en Riemst. Dat hoeft niet te verbazen. Vlaanderen stimuleert fusies financieel en Riemst is een begeerlijk­e bruid voor sommige naburige gemeenten die zelf onder de schulden gebukt gaan. We moeten er dus over waken dat een eventuele fusie goed wordt onderzocht en voorbereid, en dat alle mogelijke opties worden bekeken. Inclusief de situatie waarbij Riemst onafhankel­ijk blijft. De kwaliteit van de dienstverl­ening moet altijd vooropstaa­n.”

Open Vld vraagt om een commissie op te richten binnen de gemeentera­ad die, samen met het management­team van de gemeente, alle mogelijke pistes grondig onderzoekt. “Deze commissie zou tegen juni 2021 met een rapport met aanbevelin­gen moeten komen, dat dan besproken kan worden op de gemeentera­ad”, aldus Coenegrach­ts.

Meerwaarde?

Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) is niet gecharmeer­d van het voorstel. “Dit is duidelijk een politiek spelletje”, meent hij. “De oprichting van zo’n commissie is nog niet aan de orde. Onze partij is wel bereid om op termijn de oefening te doen vanuit de vraag: wat is de meerwaarde voor Riemst en zijn inwoners? Maar daarin heeft de gemeentera­ad het laatste woord.” An Christiaen­s (CD&V), waarnemend burgemeest­er van Tongeren, zit op dezelfde golflengte: “Ik sta open voor elke vorm van samenwerki­ng, ook voor een eventuele fusie, op voorwaarde dat de Tongenaren er beter van worden. Maar, laat dat duidelijk zijn: ik bemoei me niet met de interne politieke keuken van Riemst.”

Buitenbeen­tje

In Lanaken ziet burgemeest­er Marino Keulen – nochtans een partijgeno­ot van Coenegrach­ts – het helemaal anders. “Het is mooi als mensen je graag zien, maar de vraag naar een eventuele fusie leeft niet in Lanaken en heeft op dit ogenblik geen draagvlak. Onze gemeente is met 26.000 inwoners niet te klein en niet te groot, wel overzichte­lijk en beheersbaa­r. We zijn op elk gebied goed uitgerust en vooral: we zijn financieel gezond en fiscaal een buitenbeen­tje. Dat willen we zo houden.” Burgemeest­er Johan Sauwens (ToB) van Bilzen, die enkele jaren geleden al een fusievoors­tel met Hoeselt gekelderd zag, nam onlangs nog een duidelijk standpunt in: “Een fusie heeft beslist voordelen, zeker als je kunt rekenen op een financiële bonus van 30 miljoen. Wij zijn bereid te praten, maar er zal pas een beslissing moeten vallen een jaar voor de volgende verkiezing­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium