Het Belang van Limburg

Delphine Boël wil prinses van België worden

- Pieter Huybrechts en Wim Dehandschu­tter

DELPHINE BOËL BRUSSEL

Delphine Boël (52) – binnenkort wellicht Delphine van Saksen-Coburg – wil prinses van België worden. Haar advocaten hebben daarvoor gepleit in de slotfase van haar rechtszaak tegen koning Albert. “Ze wil dezelfde rechten als Filip, Astrid en Laurent.”

Met een mondkapje van eigen makelij verscheen ze op de laatste zitting bij het Brusselse hof van beroep. Gisteren nog als Delphine Boël. Volgende maand, wanneer de rechtbank het arrest uitspreekt, verwacht ze te vertrekken als Delphine van Saksen-Coburg, prinses van België.

“Al zeven jaar strijden we voor haar rechten. We hebben er goede hoop op dat het hof van beroep de komende maand een wijs oordeel zal vellen”, verklaart Alain De Jonge, een van haar advocaten, aan onze krant.

De zitting behandelde gisteren in eerste instantie het biologisch­e vaderschap van koning Albert (86). Maar daarover bestond geen discussie. Zijn advocaten betwisten het niet eens meer, nadat ze eind januari zelf de resultaten van het DNA-onderzoek hadden gecommunic­eerd.

Waar het hoofdzakel­ijk over ging, waren de gevolgen van die erkenning. “Ze wil dezelfde rechten als de overige drie kinderen van Albert II”, zegt De Jonge. “Voor haar is deze hele strijd een princiepsk­westie. Ze wil niet langer gediscrimi­neerd worden. En dus wil ze de naam Saksen-Coburg dragen.

De erfenis

En de erfenis dan? Daar is Delphine “uiteraard niet mee bezig”, beweert De Jonge. “Maar logischerw­ijs zijn er wel consequent­ies als ze erkend wordt en de adellijke titels ‘prinses van België’ en ‘Hare Koninklijk­e Hoogheid’ krijgt. De wet is onlangs veranderd. Concreet mag Albert II zijn erfenis voor de helft verdelen zoals hij het wil. De andere helft zal dan sowieso verdeeld moeten worden over zijn vier kinderen.”

Het hof van beroep zal ten laatste op 29 oktober het arrest vellen.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Delphine Boël.
FOTO BELGA Delphine Boël.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium