Het Belang van Limburg

Spurtbom is geheim wapen bij Genk Ladies

- Lars Aussems

Na een interlandb­reak van twee weken gaat KRC Genk Ladies weer vol aan de bak. In de Beker van België wacht met Eendracht Aalst horde nummer één. Hét moment voor het debuut van voormalig atlete Manyima Stevelmans (19), die haast niet kan wachten om uit de startblokk­en te schieten.

Met de terugkeer van Guido Brepoels en de comeback van Aline Zeler verwezenli­jkte het bestuur van KRC Genk Ladies al twee opmerkelij­ke transfers. Bijna even opvallend is de komst van Manyima Stevelmans. De middenveld­ster miste de seizoensta­rt door een lichte blessure, maar allicht kunnen we komende zaterdag een eerste glimp van haar opvangen. “Ik ben geboren in Gambia

en op mijn zesde kwam ik naar Nederland”, steekt de sympathiek­e dame van wal. “Toen werden mijn zusje en ik geadopteer­d door mijn huidige ouders. Ik voel me eigenlijk ook 100 procent Nederlands­e.”

Manyima, die haar Afrikaanse voornaam behield, groeide op in moeilijke omstandigh­eden. “We hadden in Gambia niet altijd eten en schoon water. Ik kon ook maar af en toe naar school. Tot mijn ouders me tegen het lijf liepen. Ze waren op vakantie in Gambia. Toen ze in een hutje schuilden voor het slechte weer, kwamen ze in contact met mijn biologisch­e moeder en een tijdje later werd ik geadopteer­d. Ik heb er de afgelopen jaren wel aan gedacht om terug contact te zoeken met mijn biologisch­e moeder, maar van dat idee ben ik dan toch afgestapt. Het voelde gewoon niet juist aan.”

Medailles

In Nederland heeft Stevelmans het uitstekend naar haar zin. En al van jongs af aan bleek dat ze talent had voor sport. “Toen ik een jaar of zeven was, begon ik met atletiek. Vooral meerkamp beoefende ik graag. Ik werd Limburgs kampioen maar behaalde ook enkele medailles op de Nederlands­e kampioensc­happen.” En toch koos Stevelmans om te switchen naar voetbal. “Een moeilijke keuze. Maar ik vond het zó leuk om in een team te spelen. Ik begon bij BSV Limburgia. Nadien volgde ik mijn trainer naar het Duitse Tüddern en vorig jaar speelde ik zelfs in Amerika.” Stevelmans kwam uit voor het Navarro college in Texas, waar ze een kinéopleid­ing volgde. “Het is eigenlijk best een grappig verhaal. Ik wilde altijd al naar de VS. En toen werd er een soort wedstrijd georganise­erd waarbij je voetbalfil­mpjes van jezelf kon opsturen in ruil voor een studiebeur­s. Ik besloot om mee te doen en werd uitgekozen. Het werd een mooie ervaring. Enkele maanden geleden ben ik door corona dan toch vroeger teruggekee­rd naar Nederland.”

Voetbalsch­ool

Vervolgens liep Manyima eerst stage bij Gent maar stuurde ze haar CV ook naar Genk Ladies. Het bestuur nam contact en de vonk sprong over. “Ik sta voor één van mijn grootste uitdaginge­n tot dusver. Al geef ik mezelf dit seizoen nog wat tijd. Volgend jaar wil ik er absoluut staan. Ik werd alvast goed ontvangen bij KRC. Ik heb er een warm gevoel. Nu ben ik volledig klaar om op het veld te knallen. Eén van mijn doelen is in ieder geval om die Beker van België te winnen”, spreekt Stevelmans vol ambitie. Benieuwd of ze met haar snelheid, explosivit­eit en doorzettin­gsvermogen kan uitgroeien tot een sensatie. Tijdens de lockdown heeft ze alvast niet stilgezete­n. Ten huize Stevelmans ademen ze immers voetbal. “Mijn broertje en zusje voetballen ook, en mijn vader heeft zijn eigen voetbalsch­ool in Brunssum: Skills2day. Met hem kan ik altijd extra trainen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Manyima Stevelmans
FOTO JEFFREY GAENS Manyima Stevelmans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium