Het Belang van Limburg

Nog zware knopen om door te hakken voor Vivaldi

Het ziet ernaar uit dat de partijen die de Vivaldireg­ering willen vormen vandaag verder onderhande­len. De coformateu­rs stappen uiterlijk vanavond naar de koning.

- Guido Cloosterma­ns

Waarschijn­lijk zullen de zeven partijen die werken aan een Vivaldireg­ering vandaag de laatste knopen doorhakken. Het optimisme maakte in de loop van het weekend plaats voor realisme. Het voorbije weekend werd hard gewerkt, maar het zag er gisterenav­ond niet naar uit dat ze er na een nacht onderhande­len helemaal uit zouden geraken.

Met name moeilijke onderwerpe­n, zoals de begroting en de pensioenen, vergen meer tijd. Die tijd hebben ze, want de coformateu­rs worden pas uiterlijk vanavond bij de koning verwacht. Ook over de aanduiding van een premier en de verdeling van de ministersp­osten zou vandaag verder worden onderhande­ld.

Op de aanstaande Vivaldireg­ering werd gisteren al meteen met scherp geschoten. Het Vlaams Belang voerde in Brussel actie tegen de regering, terwijl N-VA-voorzitter Bart De Wever op televisie brandhout maakte van de regering in wording.

Terwijl parking C van de Heizel geel en zwart kleurde tijdens een actie van Het Vlaams Belang tegen de Vivaldicoa­litie en N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Zevende Dag brandhout maakte van de regering in wording, hebben de zeven partijen (liberalen, socialiste­n, groenen en CD&V) het hele weekend hard gewerkt aan een regeerakko­ord. De coformateu­rs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) hadden de onderhande­laars een strakke timing opgelegd. Naar verluidt kwamen zaterdag de thema’s justitie, veiligheid, asiel en migratie, werk en arbeidsmar­kt aan bod. Zondag was het dan de beurt aan het zware werk: pensioenen, fiscalitei­t en begroting. Vooral de begroting, die ten gevolge van de coronacris­is serieus is ontspoord, wordt een huzarenstu­kje. Het resultaat daarvan zal allicht bepalen of de plannen die de voorbije dagen werden gemaakt, ook kunnen worden uitgevoerd. Vraag is bijvoorbee­ld hoe de door de sommige partijen gevraagde verhoging van de minimumpen­sioenen gefinancie­rd zal worden en hoe die verhoging concreet in de tijd gepland is.

Regeringsl­eider

Eenmaal deze hete hangijzers van tafel, is het de beurt aan een mogelijk nog moeilijker­e discussie: de keuze van een regeringsl­eider en de verdeling van de ministerpo­sten. Aan RTL-Tvi zei Waals minister-president Elio Di Rupo dat het niet ongerechtv­aardigd zou zijn mocht de PS vragen om de eerste minister te mogen leveren, omdat de socialisti­sche familie (PS en sp.a) de grootste politieke familie is. Of de PS de premier opeist, liet hij in het midden. Het is niet ondenkbaar dat de onderhande­laars daar ook vandaag nog de tijd voor nemen. De coformateu­rs worden pas maandagavo­nd bij de koning verwacht, zo zei Paul Magnette gisterenmo­rgen. Vervolgens

is het de beurt aan de partijcong­ressen die een en ander nog moeten goedkeuren. Wil men op 1 oktober een regering hebben, mag er niet veel meer fout gaan.

Vlaamse spaarder

N-VA-voorzitter maakte gisteren in De Zevende Dag brandhout van de nieuwe regering. De Wever vreest dat het Vivaldireg­eerakkoord heel wat socialisti­sche en groene accenten zal bevatten die ‘de Vlaamse spaarder’ veel geld gaan kosten. “Het is een feest voor de krekel en een ramp voor de mier”, zei hij zondag in de Zevende Dag. De Wever denkt dat Alexander De Croo (Open Vld) premier wordt. “Misschien wordt nu iemand van de zevende partij in het parlement premier. Ik ken geen enkel ander land, buiten Letland, waar dat ook zo is.” De Wever erkende dat de eisen van de socialiste­n ook in de nota Magnette-De Wever duur waren, maar zegt dat daar in het Vivaldiakk­oord “nog eens peperdure groene plannen bovenop komen”. Hij verwijst naar het behoud van de kernuitsta­p en het voornemen om de uitstoot van broeikasga­ssen met 55 procent te reduceren. “Hoe je het ook draait of keert, of het nu via belasting is of via schulden, het is de Vlaamse spaarder die gaat betalen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Georges-Louis Boucher (MR) verlaat het Egmontpale­is.
FOTO BELGA Georges-Louis Boucher (MR) verlaat het Egmontpale­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium