Het Belang van Limburg

Alken, Wellen, Kortessem, Borgloon en Heers denken aan gemeentefu­sie

- Rudi De Cock/Raymond Polus

Komt er een grote gemeentefu­sie in Haspengouw? Op vrijdag 9 oktober zullen vijf burgemeest­ers de mogelijkhe­den aftasten om met hun gemeenten tot een samenwerki­ng te komen. De voorbije weken keurden dezelfde vijf burgemeest­ers al een forse investerin­g goed om hun politiezon­e beter te organisere­n. En dat smaakt blijkbaar naar meer.

De politiezon­e Borgloon (Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen) investeert 200.000 euro extra in de werking. Zo komen er 10 extra politieage­nten en gaat men inzetten op meer veiligheid. De vijf gemeenten hebben elkaar daarin gevonden. En op 9 oktober wordt een volgende voorzichti­ge - stap gezet. Er wordt nu luidop gedroomd om intenser samen te werken. Op het overleg van volgende week vrijdag schuiven ook de algemeen directeurs van de vijf gemeenten mee aan tafel, wat erop wijst dat het over concrete dossiers zal gaan.

Stap voor stap

Eric Awouters (OpenVld/Stroop) is tevreden dat de politiezon­e aanzienlij­k wordt versterkt. “Als je weet dat elke gemeente een eigen politiereg­lement heeft, dan betekent dat dat de agenten er vijf moeten toepassen. Een ééngemaakt GAS-reglement maakt alles gemakkelij­ker. We gaan in de politiezon­e inzetten op een brede politiezor­g en meer veiligheid. De zaken goed op elkaar afstemmen is belangrijk.” Awouters wil dit graag doortrekke­n naar de werking van de gemeenten: “We kampen allemaal met problemen. Zo is er nood aan een aannemer openbaar domein. Waarom daarin niet samenwerke­n? Laat ons op 9 oktober zien tot waar we geraken, stap voor stap.”

Betere dienstverl­ening

De andere burgemeest­ers zijn eveneens positief gestemd. Tom Thijsen, de CD&V-burgemeest­er van Kortessem, treedt zijn collega bij: “Onze gemeentebe­sturen in de zone Borgloon doen het goed. De werking van de politiezon­e Borgloon staat op punt. Zowel financieel als organisato­risch. Dit dankzij een goede samenwerki­ng tussen de betrokken burgemeest­ers. Er is vertrouwen. Op die basis willen we verder werken en zoeken naar oplossinge­n waarmee we onze bevolking een nog betere dienstverl­ening kunnen garanderen. Mobiliteit, veiligheid, omgevingsb­eleid van stedenbouw tot natuur en klimaatbel­eid stoppen niet aan een gemeentegr­ens”, aldus Thijsen.

Eindbestem­ming

De Alkense burgervade­r Marc Penxten (N-VA) benadrukt dat samenwerki­ng geen gemakkelij­ke oefening zal worden, maar dat het de regio slagkracht­iger zal maken op vlak van o.a. woonbeleid en handhaving. Voor hem is een gemeentefu­sie de eindbestem­ming. “Ik wil mee zoeken hoe we elkaar kunnen helpen. Op termijn geniet een fusie onze absolute voorkeur want dan zal de burger kunnen genieten van een maximale dienstverl­ening.”

Wellen ‘ons dorp’

Wellen ligt grenst geografisc­h aan Alken, Borgloon en Kortessem. Maar net daar ligt een eventuele fusie op langere termijn het meest gevoelig. Bijna de helft van de

Wellenaren is in hun dorp geboren en getogen. Zij zijn erg gesteld op ‘hun dorp’. “Alle gemeentebe­sturen staan voor grote uitdaginge­n, de kleine én de grotere”, zo stelt burgemeest­er Els Robeyns. “We moeten bekijken hoe we elkaar kunnen helpen. Dat begint met open en constructi­ef naar elkaar te luisteren.”

Burgemeest­er Pirard van Heers ziet op het einde van de afgelegde weg een fusie wél zitten. “Op 9 oktober hebben we een date. Als dat klikt, kan er na een tijdje worden gedacht aan samenwonen, maar de uiteindeli­jke stap zet je niet op één jaar. Dat vraagt tijd. En dan kan er uiteindeli­jk getrouwd worden”, besluit hij.

 ?? FOTO RUDC ?? Vijf kleinere gemeenten in het mooie en uitgestrek­te Haspengouw zijn op zoek naar samenwerki­ng.
FOTO RUDC Vijf kleinere gemeenten in het mooie en uitgestrek­te Haspengouw zijn op zoek naar samenwerki­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium