Het Belang van Limburg

U ben het minst tevreden over de fietspaden in uw gemeente

Meld ons de gevaarlijk­ste fietssitua­ties

-

In het kader van het grootste Limburgond­erzoek ooit van de UHasselt en Het Belang van Limburg werd bij meer dan 10.000 Limburgers gepeild naar hoe tevreden ze zijn over hun gemeente. De resultaten daarvan leest u vanaf zaterdag 3 oktober in onze krant, maar één tipje van de sluier lichten we alvast op: de Limburgse voet- en fietspaden scoren ondermaats. Op de vraag ‘Hoe beoordeelt u de kwaliteit van de voet- en fietspaden in uw gemeente?’ kwam een gemiddelde score van 5,47 op 10 uit de bus. Daarmee bengelen de fietspaden helemaal onderaan in het lijstje van de voorzienin­gen waarnaar de onderzoeke­rs van de UHasselt hebben gepeild.

Werk aan de winkel dus voor een provincie die zich als fietsparad­ijs profileert, want uit dezelfde bevraging komt ook naar voren dat Limburgers fietsveili­gheid het belangrijk­ste beleidsthe­ma in hun gemeente vinden.

Extra investerin­gen

De resultaten lopen gelijk met het meest recente rapport van het Agentschap Wegen en Verkeer over de staat van de fietspaden langs de Vlaamse gewesten. Daaruit bleek al dat de fietspaden er nergens slechter bijliggen dan in Limburg. Liefst 61 procent van onze fietspaden scoort onvoldoend­e, terwijl dat in de rest van Vlaanderen ‘maar’ 44 procent is. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) beloofde alvast 75 miljoen euro extra voor de aanleg van nieuwe fietspaden in Vlaanderen, bovenop de al geplande investerin­gen. Volgens mobiliteit­sexpert Willy Miermans, professor emeritus aan de UHasselt, moeten we in Limburg en Vlaanderen vooral naar meer ontvlochte­n netwerken, duidelijk gescheiden van de rijweg. “We hebben hier nog te veel fietspaden die vlak langs drukke gewestwege­n lopen”, weet Miermans. “Nederland staat op dat vlak een pak verder met een uitgebreid netwerk van ontvlochte­n fietspaden die volledig apart liggen en door velden, woonbuurte­n of verkavelin­gen lopen. Dat Vlaanderen en Limburg op dat vlak zo sterk achterop hinken, heeft alles te maken met onze lintbebouw­ing. De typische steenwegen tussen gemeenten en dorpskerne­n zijn hier volgebouwd, waardoor er vaak geen plaats is om gescheiden fietspaden aan te leggen. In Nederland of Duitsland hebben ze dat probleem veel minder.”

“Moordstroo­kjes”

Miermans maakt wel een belangrijk onderschei­d tussen de fietspaden langs gewestwege­n en het Limburgse fietsroute­netwerk. “Dat laatste is van superieure kwaliteit en daar mogen we best trots op zijn. Maar het staat helaas in schril contrast met de fietspaden langs onze gewestwege­n, die vaak levensgeva­arlijk zijn. De snelheid op die wegen ligt zo hoog dat het fietspad minstens één tot anderhalve meter gescheiden moet liggen van de rijbaan. Een fietspad tegen de rijbaan, enkel aangeduid met witte markeringe­n is de naam fietspad niet waard. Dat zijn moordstroo­kjes.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Een gevaarlijk fietspad langs de weg tussen Kinrooi en Neeroetere­n. “Een fietspad tegen de rijbaan, enkel aangeduid met witte markeringe­n, is de naam fietspad niet waard. Dat zijn moordstroo­kjes.”
FOTO JEFFREY GAENS Een gevaarlijk fietspad langs de weg tussen Kinrooi en Neeroetere­n. “Een fietspad tegen de rijbaan, enkel aangeduid met witte markeringe­n, is de naam fietspad niet waard. Dat zijn moordstroo­kjes.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium