Het Belang van Limburg

Federale ombudsman wil de vereenvoud­igde belastinga­angifte hervormen

- Tommy Huyghebaer­t

BELASTINGA­ANGIFTE

BRUSSEL De federale Ombudsman David Baele (42) geeft de overheidsd­ienst Financiën een onvoldoend­e voor het voorstel van vereenvoud­igde belastinga­angifte. De bijna vier miljoen Belgen die zo’n voorstel ontvangen, lopen te vaak fiscaal voordeel mis omdat het systeem te complex is en ze te weinig informatie krijgen.

Dat is onaanvaard­baar volgens de kersverse federale Ombudsman David Baele: “Het vertrouwen van de burgers in de overheid staat hier op het spel. Veel burgers begrijpen de complexe regels van de belastingb­erekening niet en hebben hulp nodig bij het invullen van hun belastinga­angifte en om na te gaan of hun voorstel van vereenvoud­igde aangifte (VVA) cor“Vorig rect is”, klinkt het. Vandaag overhandig­t hij zijn lijvig rapport aan het federaal parlement.

Om de situatie te schetsen moeten we terug naar 2010. Toen verstuurde de FOD Financiën voor het eerst 4.646 VVA’s naar belastingp­lichtigen met beperkte pensioenin­komsten. Dit jaar kregen 3.920.000 burgers of 59 procent van alle belastingp­lichtigen al zo’n voorstel. Het doelpublie­k is dus enorm uitgebreid, de aangiften steeds complexer en met meer fouten in. 364.088 belastingp­lichten toonden in 2019 onvolledig­heden of onjuisthed­en aan. Maar dat is maar het topje van de ijsberg, waarschuwd­e ACV eerder al. Bij een steekproef van enkele honderden VVA’s telden zij 45 procent aangiftes met fouten.

Aanbevelin­gen

De Ombudsman onderzocht niet alleen wat mank liep, hij voegt ook twaalf aanbevelin­gen aan het rapport toe. “Die moeten voor meer transparan­tie en duidelijkh­eid zorgen, zodat de burger de fiscale voordelen krijgt waar hij recht op heeft.” jaar verloor een koppel met drie kinderen dat feitelijk samenwoont in totaal 2.672 euro aan fiscale voordelen”, haalt de Ombudsman een voorbeeld aan. Baele zag heel wat feitelijk samenwonen­den het belastingv­oordeel voor kinderen ten laste gedeelteli­jk of volledig verliezen. “Ik beveel het parlement dan ook aan om de regelgevin­g voor de toewijzing van de kinderen ten laste te vereenvoud­igen.”

Nog niet te laat

Voor wie vreest dat hij belastingv­oordelen misliep: geen paniek. “Wij raden aan om uw aanslagbil­jet met de berekening van uw belastinge­n nog eens grondig te controlere­n. Want belastingp­lichtigen hebben nog zes maanden om bezwaar aan te tekenen. Bepaalde vergissing­en kun je nog rechtzette­n tot vijf jaar terug. Klop bij twijfels of vragen aan bij Financien. Het is zeker nog niet te laat om de fiscale voordelen te krijgen waar je recht op hebt.”

Werk van maken

De federale Ombudsman legt niet alle schuld bij de FOD Financiën. “Die doet zijn best om de VVA’s zo goed mogelijk vooraf in te vullen, maar de combinatie van de complexe regelgevin­g en de verscheide­nheid aan gezinssame­nstellinge­n maakt het hem zo goed als onmogelijk om dat volledig en correct te doen.” De FOD Financiën betwist de bevindinge­n niet en belooft werk te maken van de aanbevelin­gen. Toch neemt de dienst niet alle schuld op zich. “Sommige gegevens zijn moeilijk vooraf correct in te vullen en het is niet aan ons om de fiscale situatie van de burger te optimalise­ren. Het VVA leidt tot een grotere verwachtin­g van nauwkeurig­heid en een verminderd­e waakzaamhe­id bij de burgers, terwijl zij de eindverant­woordelijk­heid dragen.”

 ??  ??
 ?? FOTO MARC GYSENS ?? De kersverse federale Ombudsman David Baele (42).
FOTO MARC GYSENS De kersverse federale Ombudsman David Baele (42).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium