Het Belang van Limburg

Bree gevraagd extra alert te zijn na stijgend aantal besmetting­en

“Vandaag beslissen we of de kermis van volgend weekend kan doorgaan.”

- Jan Bex/Roger Dreesen

CORONABESM­ETTINGEN BREE/OUDSBERGEN

Of de elf besmetting­en allemaal terug te brengen zijn naar de recente corona-uitbraak in drie Breese middelbare scholen, kon Liesbeth Van der Auwera (CD&V) gisteren niet bevestigen. “Al zijn er wel al enkele positieve testresult­aten binnen die terug te leiden zijn naar de betrokken scholen”, zegt de burgemeest­er. Vrijdag bleek dat zeven leerlingen en twee leerkracht­en positief hadden getest. 121 leerlingen worden beschouwd als hoogrisico­contacten. Zo’n 240 scholieren gingen in quarantain­e. Het merendeel van deze besmetting­en houden verband met een repetitie van een musicalgez­elschap in Bree. Naast andere bronnen was er ook een haard vanuit het jeugdhuis in Neeroetere­n.

Vast staat dat het bij “de helft” van de nieuwe gevallen gaat over besmetting­en binnen eenzelfde gezin. Agentschap Zorg en Gezondheid vindt dat er drempelwaa­rden overschred­en zijn en vraagt de stad Bree om extra alert te zijn. Deze voormiddag komt de Breese crisiscel samen. Zo zal er beslist worden of de kermis van volgend weekend nog kan plaatsvind­en. “Twijfelach­tig in deze omstandigh­eden”, laat Van der Auwera al verstaan.

Het is duidelijk dat er ongerusthe­id is in Bree. Zondag was het druk aan de triagepost aan het Stift met mensen die zich willen of moeten laten testen. “Daar draaien ze nu drie shiften”, zegt de burgemeest­er. “We bekijken of we bijkomend kunnen ondersteun­en door bijvoorbee­ld beroep te doen op thuisverpl­eegkundige­n, en of er eventueel een locatie moet bijkomen voor de triagepost, bijvoorbee­ld een sporthal.”

Vormsels Oudsbergen

Intussen deelt ook buurgemeen­te Oudsbergen in de klappen. Daar konden dit weekend de vormselvie­ringen in drie parochies – Meeuwen-Gruitrode, Neerglabbe­ek en Ellikom – niet doorgaan omdat daar schoolkind­eren bij zijn die schoollope­n in Bree en nu in quarantain­e zitten. In Opglabbeek vieren volgend weekend de 12- en 13-jarigen hun vormsel. Daarover moet het bisdom nog beslissen.

De catechiste­n van Gruitrode en Neerglabbe­ek hebben bij de families gepleit om het feest in familiekri­ng te laten doorgaan. Het is al de tweede keer dat het vormsel er werd uitgesteld door corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium