Het Belang van Limburg

Voetbalsup­porters in lagere reeksen volgen mondmasker­plicht goed op

Afgelopen weekend bleek tijdens amateur- en provincial­e wedstrijde­n dat de meeste supporters wel moeite doen om de regels te volgen.

- Roel Damiaans

CORONAMAAT­REGELEN PELT

We trokken naar Esperanza Pelt uit derde afdeling VV B voor de eerste thuiswedst­rijd van het seizoen tegen traditiecl­ub Racing Mechelen. Bij een sportwedst­rijd in openlucht mogen maximaal 400 toeschouwe­rs aanwezig zijn, tenzij er door de club een uitzonderi­ng werd aangevraag­d. Zaterdagav­ond werd die coronacapa­citeit nog niet bereikt in Sportpark De Roosen. De bezoekers uit Mechelen daagden met 149 op, het supporters­legioen van de thuisclub telde 95 fans. De kans dat ze elkaar voor de voeten zouden lopen tijdens de wedstrijd was vrij klein, maar toch was alles tot in de puntjes voorbereid om de wedstrijd zo coronaproo­f mogelijk te laten plaatsvind­en. Pijlen op de grond gaven looprichti­ngen aan en aan de kassa hing een blad met de coronamaat­regelen. “In onze zittribune hebben we om de andere rij de zitjes met linten afgespanne­n. De mensen kunnen hier op de vrije zitjes in hun bubbel van de wedstrijd genieten. Maar ze moeten wel voldoende plaats tussen elkaar openlaten”, aldus secretaris Tinus Tijssen. “En de stadionspe­aker zal de supporters aan de maatregele­n herinneren.”

Steward

Een kwartier voor de wedstrijd galmt een eerste mededeling door het stadion: “Beste supporters, er gelden speciale coronamaat­regelen. Het mondmasker is verplicht wanneer u zich in het stadion verplaatst. In de kantine moet u zittend consumeren en daar mag het mondmasker af.” Vlak voor de aftrap wordt de boodschap herhaald. Zowat iedereen rond het plein volgt de regels keurig. Wie in zijn bubbel op voldoende afstand van andere fans zit, mag het masker laten zakken, maar lang niet iedereen doet dat. Tijdens de rust, opnieuw de stadionspe­aker met een kwinkslag: “Ik voel me een beetje Marc Van Ranst, maar ik wil u er nog eens op wijzen dat het mondmasker verplicht is totdat u in de kantine aan een tafel zit.” Tweede helft. Aan de overzijde hebben de Mechelse supporters zich verzameld op een gemeenscha­ppelijke staan- en zittribune. Ook hier niets dan plichtbewu­ste fans. Sommigen dragen het mondmasker op de kin terwijl ze hun pintje leegdrinke­n of een sigaret roken. Wie er geen draagt, wordt daar door de stewards op attent gemaakt. “Deze mensen komen graag naar het voetbal en dat hebben ze maanden moeten missen. Een mondmasker dragen is voor hen geen probleem”, zegt steward Yoni Deneyer. “Als iemand het niet draagt, gaat het meestal om een vergetelhe­id. En niemand doet er moeilijk over als ik er een opmerking over maak. De supporters zijn vandaag ook allemaal met hun eigen wagen gekomen. Niet met bussen, want dat verhoogt het risico op besmetting alleen maar. In de spelersbus zijn er trouwens plexiglaze­n tussenscho­tten geplaatst tussen alle spelers. Om maar te zeggen: iedereen doet zijn best om het voetbal mogelijk te maken.”

Luidkeels

“Mooi hé, heb ik gekocht via de fanshop van onze club”, zegt een dame op leeftijd terwijl ze haar mondmasker showt. Maar ook de jongste supporter van Racing Mechelen, die door zijn leeftijd eigenlijk vrijgestel­d is van de mondmasker­plicht, draagt er eentje met trots. De Mechelse club heeft dan ook 2.000 mondmasker­s in drie modellen aan de man gebracht. Een groen-wit exemplaar met het clublogo en de slogan Waar een wil is, is een weg, en twee andere met foto’s van het Oscar Vankesbeec­kstadion. De supporters die tijdens de wedstrijd rechtstaan om even bij te tanken in de kantine, zetten - zoals het hoort - allemaal hun mondmasker op.

Het mondmasker verhindert de harde kern van Racing Mechelen ook niet om hun ploeg luidkeels aan te moedigen. Maar wanneer Esperanza Pelt op twee minuten tijd evenveel scoort, trekt een Mechelse fan het masker even voor zijn ogen. “Ik kan het niet meer aanzien. Verdoeme, hé. Verliezen door twee schijtgoal­s. Maar allez, toch blij dat we toch nog naar het voetbal kunnen komen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Zo kan het dus ook. Te jong voor de mondmasker­plicht, maar toch trots eentje met het clublogo van Racing Mechelen dragen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Zo kan het dus ook. Te jong voor de mondmasker­plicht, maar toch trots eentje met het clublogo van Racing Mechelen dragen.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Stewards hielpen de supporters eraan denken dat ze hun mondmasker moesten dragen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Stewards hielpen de supporters eraan denken dat ze hun mondmasker moesten dragen.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ook bij andere wedstrijde­n werd de mondmasker­plicht goed opgevolgd, zoals hier bij THES Sport tegen Sint-Eloois-Winkel.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ook bij andere wedstrijde­n werd de mondmasker­plicht goed opgevolgd, zoals hier bij THES Sport tegen Sint-Eloois-Winkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium