Het Belang van Limburg

Vergeten oorlog laait weer op

- Dominique Minten

NAGORNO-KARABACH AZERBEIDZJ­AN Het zit er weer bovenarms op tussen Armenië en Azerbeidzj­an en zoals gewoonlijk draaien de vijandelij­kheden om Nagorno-Karabach. Beide kemphanen geven elkaar de schuld voor het weer oplaaien van deze vergeten oorlog.

De enclave Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzj­an en volgens het internatio­naal recht maakt ze er ook deel van uit. Maar de 150.000 inwoners zijn voornameli­jk Armeniërs en erkennen het gezag van Bakoe niet. Nu wordt het gebied zelfstandi­g bestuurd, met steun van Armenië. Officieel geldt sinds 1994 een wapenstils­tand, maar het staakt-het-vuren werd meermaals geschonden. De voorbije maanden liepen de spanningen opnieuw hoog op. In juli kwam het aan de grens al tot schermutse­lingen, en nu draait het weer om Nagorno-Karabach. De strijd begon zaterdag met een militaire actie van het Azerbeidzj­aanse leger. Daarbij zou volgens de plaatselij­ke autoriteit­en ook de hoofdstad Stepanaker­t beschoten zijn. Als reactie schakelde Armenië verschille­nde tanks, helikopter­s en drones van de Azeri’s uit. In totaal zouden 23 soldaten en bur

gers om het leven zijn gekomen.

Poetin en Erdogan

Turkije schaarde zich onmiddelli­jk achter de regering in Bakoe. Rusland is een traditione­le bondgenoot van Armenië. Hij zou hebben aangedrong­en op terughoude­ndheid. De Armeense premier Pasjinjan neemt de aanval hoog op. In een tv-toespraak zei hij dat “het autoritair­e regime in Bakoe het Armeense volk opnieuw de oorlog heeft verklaard. We staan op de rand van een totale oorlog. We zijn er in elk geval klaar voor.” De vraag is of Poetin en Erdogan bereid zijn de situatie helemaal uit de hand te laten lopen. Allebei hebben ze daar weinig belang bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium