Het Belang van Limburg

UITGELEGD

-

Bij oplichting kan u een beroep doen op uw rechtsbijs­tandsverze­kering, als u die heeft. Sinds kort kan u her en der ook een zogenaamde internetve­rzekering afsluiten. Maar die komt alleen tussen als u niet het slachtoffe­r bent van uw eigen onvoorzich­tigheid.

”Stel, je hebt een huisje geboekt in Italië voor het hele gezin. Helaas blijkt het huisje niet te bestaan en is de verhuurder er met je geld vandoor”: afgaande op het voorbeeld dat KBC online geeft, lijkt het dat de internetve­rzekering dit soort oplichting dekt. “De verzekerin­g dekt alleen overschrij­vingen naar iemand die zich uitgeeft voor een overheidsd­ienst (politie), een handelaar (bv. Bol.com) of een profession­ele dienstverl­ener (Booking, Belvilla of Novasol)”, legt KBC uit. “Overschrij­vingen tussen particulie­ren blijven uitgeslote­n.

Wij kunnen de oplichting dan niet controlere­n. Er is geen factuur, vaak geen gekend adres, geen track&trace-code van bpost of PostNL, geen website, kortom er is te weinig houvast om zeker te zijn dat het om oplichting gaat.” “Om die redenen dekt de verzekerin­g geen oplichting via onlinemark­tplaatsen. Uiteraard dient de verzekerin­g afgesloten te zijn vóór de oplichting zich voordeed.” “De verzekerin­g bevat ook een waarborg ‘reputaties­chade via het internet’. Als iemand je online krenkt, als gevoelige of privéinfor­matie wordt gepublicee­rd op het internet (naaktfoto’s, filmpjes, medische gegevens), dan stellen we een gespeciali­seerde dienstverl­ener aan. Die geeft advies en neemt ook zelf actie om ergere schade te voorkomen. Elke situatie wordt geval per geval bekeken, rekening houdend met de feiten en de concrete situatie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium