Het Belang van Limburg

Anniek Gavriilaki­s ruilt Bond Zonder Naam in voor Labiomista van Koen Vanmechele­n

De Hasseltse Anniek Gavriilaki­s stopt als directeur van Bond Zonder Naam en gaat aan de slag bij Labiomista van kunstenaar Koen Vanmechele­n. Ze wordt er procesmana­ger van de Open University of Diversity.

- Zahra Boufker

Anniek Gavriilaki­s, geboren in Bree, werkte 15 jaar bij Bond Zonder Naam waarvan 5 jaar als directeur. “Ik heb het altijd vol vuur gedaan en zal de organisati­e blijven steunen als ambassadeu­r. Minder zichtbaar maar wel altijd daar”, belooft ze.

Het was de coronacris­is die Anniek op een nieuw profession­eel pad bracht. “Het virus hield ons allemaal thuis voor een lange periode. Er was blijkbaar een ongekende, onzichtbar­e vijand nodig om ons tot stilstand te brengen. De lockdown heeft mij deugd gedaan. Ik kwam steeds dichter bij mezelf. En begon te dromen. Langzaam groeide het verlangen om mezelf te vernieuwen, om eens van profession­ele biotoop te veranderen.”

Gavriilaki­s hoopt dat ze met haar keuze voor Koen Vanmechele­n en de stad Genk in zekere zin het werk van Bond Zonder Naam kan verderzett­en. “Ik mag op een nieuwe plek, Labiomista, mee een verhaal van verbinding, inclusie en diversitei­t helpen schrijven. En dat allemaal met mijn handen in de Limburgse klei, iets dichter bij huis. Dat is wat ik nu nodig heb. Ik word procesmana­ger van de Open University of Diversity. Met de plannen die daar op tafel liggen is er nog veel werk aan de winkel.”

Inclusie

Haar werk bij Bond Zonder Naam was voor Gavriilaki­s een indringend­e levenserva­ring. “Ik wou nooit een directeur zijn die de organisati­e vanuit een ivoren toren aanstuurde. Het contact met mensen aan de rand van de samenlevin­g heeft mij altijd erg aangesprok­en. Mijn week in de gevangenis, ons werk in asielcentr­a, met mensen in kansarmoed­e, op straat... Het waren onvergetel­ijke ervaringen die een diepe indruk hebben gemaakt en mij hebben veranderd. Ik ben er als mens door gegroeid. Mijn dankbaarhe­id voor Bond Zonder Naam is te groot voor woorden. Het zijn de kleine dingen die ik het meest zal missen: de vonkjes van hoop, ontroering, dankbaarhe­id in de ogen van mensen die het werk heel concreet mochten ervaren. En het team waar ik elke dag mee gewerkt heb natuurlijk, van de gedreven vrijwillig­ers tot het bestuur dat mij altijd door dik en dun heeft gesteund.”

“Ik had mijn hele leven voor Bond Zonder Naam kunnen werken. Het werk dat die organisati­e doet, is ontzettend relevant: meer verbinding, meer inclusie, een stem geven aan de mensen die niet gehoord worden, zoals gevangenen en vluchtelin­gen. Het licht laten schijnen op dat wat te weinig gezien wordt in onze maatschapp­ij. Daar lag en ligt mijn passie”, besluit Gavriilaki­s.

Opvolger

“We zijn Anniek dankbaar voor haar inzet al die jaren, haar rijke inspiratie en voor het pad dat we samen met haar mochten bewandelen”, klinkt het bij het bestuur van Bond Zonder Naam. “Hoe jammer dit vertrek ook is, we zijn blij en trots dat ze het DNA van BZN verder uitdraagt op een nieuwe plek in een nieuwe omgeving.”

Gavriilaki­s wordt als directeur opgevolgd door Björn Caekelberg­h, tot nu haar zakelijke partner in het directiete­am. “Hij bood het perfecte tegengewic­ht voor mijn soms chaotische, creatieve en emotionele zelve.”

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? “Tijdens de lockdown groeide langzaam het verlangen om mezelf te vernieuwen, om eens van profession­ele biotoop te veranderen”, zegt Anniek Gavriilaki­s.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS “Tijdens de lockdown groeide langzaam het verlangen om mezelf te vernieuwen, om eens van profession­ele biotoop te veranderen”, zegt Anniek Gavriilaki­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium