Het Belang van Limburg

Bevers veroorzake­n bres in Demerdijk

-

LUMMEN

Bevers hebben zondag een bres in de Demerdijk veroorzaak­t. Daarom werd ’s middags gestart met het vullen van het Schulensme­er. Een sluis van de Demer werd wat neergelate­n zodat het waterpeil van de rivier zakte. Dat verlaagt de druk en voorkomt hopelijk een grotere bres.

Eeuwenlang overstroom­de het Lummens- en Schulensbr­oek, vooral omdat de dijken van de Demer het begaven. Nadat het Schulensme­er midden jaren zeventig werd uitgebagge­rd, waren er bijna geen dijkbreuke­n meer. Tot zondag dus.

“Er was een kleine bres ontstaan in de Demerdijk omdat bevers er pijpen hadden gegraven”, zegt woordvoerd­er van Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) Katrien Smet. “Er werd besloten om het Schulensme­er te vullen zodat het waternivea­u van de Demer daalde. Per seconde stroomde er 14 m3 water in het meer. De volgende 24 uur blijft het normaal gezien droog, op enkele lokale buien na. Dat is goed nieuws, want het waterpeil zal dus niet meer stijgen.”

Volgens een Lummense buurtbewon­er van de Demer heeft een beverfamil­ie er een burcht gegraven. “Als het droog weer is en het waternivea­u van de rivier laag staat, zijn er geen problemen. Door het hoge water kwam er nu veel druk op de dijken en ontstond een bres. Met als gevolg dat de weilanden onderliepe­n. We hopen dat de komende uren en dagen het waterpeil van de Demer zakt.” “Er werd besloten om geen zandzakjes te leggen en weg te blijven van de bres. Daar rondlopen zou meer kwaad dan goed doen. Nadat het water gezakt is, zal een aannemer de bres herstellen”, zegt de Lummenaar. “De strijd tegen de muskusrat hebben we na vele jaren gewonnen. Die dieren maakten pijpen van 10 cm, die van bevers zijn wel 40 cm groot. We zitten nu met een permanente dreiging. Wij moeten niet leren leven met de bever, maar de bever met ons.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Het waterpeil van de Mangelbeek stond zondag wel erg hoog, in de Demerdijk ontstond een bres door bevers.
FOTO KOEN LUTS Het waterpeil van de Mangelbeek stond zondag wel erg hoog, in de Demerdijk ontstond een bres door bevers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium