Het Belang van Limburg

“Ik ga genieten in de Ronde van Vlaanderen”

-

Hij is een grote speelvogel, maar wel eentje met een klein hartje. Huilend van geluk ging Julian Alaphilipp­e na de finish hoofdschud­dend tegen de dranghekke­n zitten. Het was hem eindelijk gelukt om wereldkamp­ioen te worden. De renner van Deceuninck­Quick-Step was al een paar keer gestart als topfavorie­t, op een gedroomd parcours, maar telkens liep het fout af. In Bergen, in Innsbruck en vorig jaar in Yorkshire. Maar het is geen toeval dat het wel gebeurde op en rond het autocircui­t van Imola. Want als hij geen wielrenner was geworden, droomde hij van een wereldtite­l in de Formule 1, vertelde hij ons vorig jaar nog. “Dat is speciaal, ik hou van snelle wagens.”

Perfect plan

Alaphilipp­e kon zijn plan gisteren perfect uitvoeren: in de slotronde demarreren op de Cima Gallistern­a en solo aankomen. “Dat het telkens mislukte heeft mij sterker gemaakt, de wil werd nog groter. Ik heb hard gewerkt om dit te bereiken. Want wereldkamp­ioen worden, dat was het grootste doel in mijn wielercarr­ière. Het is onmogelijk om te beschrijve­n hoe ik mij nu voel. Een droom wordt werkelijkh­eid. Ik heb al Monumenten gewonnen, ritzeges in de Tour gepakt en de gele trui gedragen. Maar dit is het allerhoogs­te. (kijkt naar zijn shirt, nvdr.). Deze trui wou ik ooit dragen.”

Zelfs de Tour de France, die hij vorig jaar bijna won, moest er voor wijken. “Na die fantastisc­he Tour wist ik dat het dit jaar moeilijk zou worden. Ik was al heel blij dat ik op dag twee kon winnen in Nice en de gele trui droeg. Daarna

heb ik mijn best gedaan maar zat ik met mijn focus al bij het WK. De Tour winnen is geen hoofddoel voor mij, toch zeker niet op korte termijn.”

Blij met Belgen

Even was Alaphilipp­e ongerust tijdens de koers: toen Tadej Pogacar op twee ronden van het einde demarreerd­e. “Hij is een topper, die mag je niet laten rijden, maar ik was heel blij dat de Belgen meteen de achtervolg­ing organiseer­den. Dat was een ideaal scenario en ik kon op de achtergron­d blijven. Ik wist dat het in die slotronde moest gebeuren, op de laatste klim, en voelde dat ik de benen had om het te doen”, aldus de vriend van Marion Rousse, die op de Franse tv commentaar gaf.

Vechten na een tegenslag

Opmerkelij­k: voor Alaphilipp­e is het zijn tweede WK-medaille. Tien jaar geleden won hij zilver… op het WK veldrijden voor junioren. Over cijfers gesproken: het was 23 jaar geleden dat Frankrijk met Laurent Brochard nog een wereldkamp­ioen had. Kan Alaphilipp­e in oktober les Blues na 28 jaar nog eens doen juichen in de Ronde van Vlaanderen? Toen won Jacky Durand. “Ik heb geen idee hoe dat zal lopen”, zegt Alaphilipp­e. “Het wordt een ontdekking en dat is ook het belangrijk­ste bij een eerste deelname. Ik ga mij amuseren. Het is uniek dat de Ronde nu gereden wordt, na de

Ardense klassieker­s. Normaal ben ik zo gericht op Amstel, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik dat mijn voorbereid­ing daar op gericht is. Maar nu kan ik zonder druk eindigen met de Ronde. Dat is perfect.”

Overleden vader

Alaphilipp­e verloor eind juni zijn vader Jo en daar had hij het heel moeilijk mee. “In het leven moet iedereen ooit door een moeilijke periode en ook ik ben niet gespaard. Je moet altijd de kracht hebben om recht te staan na een uppercut. Ik heb die kracht altijd al in mij gehad, heb nooit opgegeven toen het moeilijk werd. Iedereen onthoudt de goede momenten en de zeges, maar de tegenslage­n hebben er ook voor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta.”

JULIAN ALAPHILIPP­E

11 juni 1992

• Etixx-iHNed (2013)

• Quick-Step (2014-heden)

• Ronde van Californië (2016)

• Waalse Pijl (2018, 2019)

• Clasica San Sebastian (2018)

• Strade Bianche (2019),

• Milaan-Sanremo (2019)

• 5 ritzeges Tour de France

• Wereldkamp­ioen 2020

Geboren

Ploegen

Palmares

 ?? FOTO AFP ?? Julian Alaphilipp­e rondt zijn solo af en komt alleen aan op het F1-circuit van Imola.
FOTO AFP Julian Alaphilipp­e rondt zijn solo af en komt alleen aan op het F1-circuit van Imola.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Alaphilipp­e showt medaille en regenboogt­rui.
FOTO EPA-EFE Alaphilipp­e showt medaille en regenboogt­rui.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium