Het Belang van Limburg

“Julian kon niet stoppen met wenen”

- Jan-Pieter de Vlieger

Patrick Lefevere (65) heeft veel wereldkamp­ioenen (9, zie kader) in de ploeg gehad, maar nog nooit één zoals Julian Alaphilipp­e. Een unieke persoonlij­kheid binnen Deceuninck – Quick – Step en vanaf nu ook het best mogelijke uithangbor­d voor het wielrennen. “Julian zal een mooie kampioen zijn.”

Patrick Lefevere twijfelde vooraf zelf. Was Julian Alaphilipp­e goed genoeg om wereldkamp­ioen te worden? Na de Tour de France was de CEO van Deceuninck­Quick – Step niet helemaal overtuigd: “Ik heb sinds de herstart van het seizoen vastgestel­d dat renners die echt in een lockdown hebben gezeten – zoals Julian in Andorra - een mindere conditione­le basis hebben. Maar in een eendagskoe­rs kan je dat blijkbaar pareren. Zolang je maar genoeg talent hebt.”

Talent heeft Julian Alaphilipp­e alvast in overvloed. Gisteren reed hij op de aller steilste stroken van het parcours weg van de allerbeste renners in de wereld. “Zelfs van Wout van Aert”, aldus Lefevere. “Dé beste man van het moment plooide en moest even gaan zitten. Julian heeft ook tactisch veel inzicht: zoals altijd versnelde hij nu opnieuw op het best mogelijke moment.”

Lefevere heeft Alaphilipp­e hoog zitten. Hij haalde hem op aanraden van verzorger Johan Molly bij de ploeg toen de grote Franse teams nog hun neus voor hem ophaalden. Ondertusse­n rijdt Alaphilipp­e acht seizoenen voor Deceuninck – Quick – Step en is er een grote persoonlij­ke appreciati­e tussen CEO en kopman. “Julian kon gisteren niet stoppen met wenen”, zegt Lefevere. “Hij vraagt mij altijd hetzelfde wanneer hij gewonnen heeft: ‘Patrick, tu es fier de moi?’ Ik weet niet waarom, maar dat is belangrijk voor hem.”

Uitzonderl­ijk

Alaphilipp­e is volgens Lefevere een uitzonderl­ijke persoonlij­kheid. Dezelfde ‘joie de vivre’ als Frank Vandenbrou­cke gaf hij eerder aan, weliswaar met minder zelfdestru­ctieve kanten. Een renner die goed omringd moet worden, maar die altijd presteert op de grote momenten. Lefevere ging financieel ver om hem vorig jaar aan boord te houden; “Ik heb niet getwijfeld over dat contract. Ik weet dat Julian iemand is met een beetje eergevoel. Hij heeft ook een mooie bonus voor dit WK, maar die betaal ik met de glimlach.” Voor de herstart van het seizoen, maakte Alaphilipp­e privé woelige tijden door. Zijn vader Jo overleed en er was de veel besproken relatie met ex-renster en wielercomm­entator Marion Rousse. “Julian wil zijn vader eer bewijzen. Dat is niet iets waar we licht over kunnen gaan. Ze hadden een hechte band. Een overlijden is dan niet even de bladzijde omdraaien en doorgaan.”

“Ook zijn relatie zal Julian alleen een impuls gegeven hebben. Ik ben de laatste om mij met het privéleven van mijn coureurs te bemoeien, maar hij is helemaal smoor.”

“Zot van de regenboogt­rui”

Lefevere gaf zich afgelopen weekend nog bloot als ‘koele minnaar van het WK’. Hij houdt niet van de formule met landenteam­s. Tegelijk is hij wel “zot van de regenboogt­rui”. “De klassieker­s komen er nu aan en die rijdt Julian allemaal: de Waalse Pijl, Luik, de Ronde van Vlaanderen. Als Belgische ploeg koersen wij in België met de wereldkamp­ioen. Dat is mooi voor mijn sponsors, maar ook voor het wielrennen. Julian zal een heel mooie kampioen zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Patrick Lefevere (links) noemt Alaphilipp­e een uitzonderl­ijke persoonlij­kheid.
FOTO BELGA Patrick Lefevere (links) noemt Alaphilipp­e een uitzonderl­ijke persoonlij­kheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium