Het Belang van Limburg

David Goffin ligt er al uit: “Ik voel me leeg”

- Marc Vermeiren

ROLAND GARROS PARIJS Een lusteloze David Goffin (ATP 12) liet zich zonder al te veel verweer inpakken door Jannik Sinner (ATP 74), een Italiaans toptalent van 19 jaar.

Eén set lang kon Goffin de schijn nog wat ophouden (7-5 voor Sinner), maar nadien ging het steil bergaf. Terwijl de Italiaanse belofte steeds beter begon te tennissen, zakte de Belg steeds dieper weg. “Je n’étais pas là. Op training kan ik bij momenten wel mijn beste niveau halen, maar in deze wedstrijd bleef ik daar ver onder. Jannik gunde me bovendien amper kansen. En ondanks dat gesloten dak was de baan nog altijd vochtig en zwaar, met een kille wind en barre temperatur­en.”

De 29-jarige Luikenaar zou eindigen met 43 unforced errors. “Met alles wat er gaande is, heb ik het lastig om gemotiveer­d te blijven. Altijd – bij elke reis, bij elk tornooi – maak ik me zorgen over mezelf, mijn entourage en mijn naasten. Er zijn spelers die zelfs met een negatieve test het toernooi moeten verlaten. Elke week veranderen de regels. Het is moeilijk om mij honderd procent op het tennis te concentrer­en. En dat gebrek aan energie zag je vandaag”

Plezier

Sinds 2017 struikelde hij alleen in Wimbledon 2018 over de eerste tegenstand­er in een grand slam. Het contrast doet pijn. Goffin noemt het zelf een mentale kwestie. “Op dit moment zit ik niet goed in mijn vel. Mes sensations ne sont pas bonnes. En dat zie je meteen aan mijn tennis. Als die gretigheid ontbreekt, kan ik dat niet op een andere manier compensere­n. Gedeprimee­rd is een te zwaar woord, maar ik moet alleszins het plezier in mijn sport terugvinde­n.” Horen de tennisprof­s na die pauze van vijf maanden niet nét met bijkomende scherpte te opereren? “Dat is een correcte observatie, maar er zijn zoveel omstandigh­eden die op mij wegen. Het vlammetje brandt niet meer. Noem het maar een algemeen onbehagen.” Slechts één troost had Goffin. Zijn kwelduivel is allicht de beste tennistien­er van het moment, een knaap die de voorbije dagen het trainingsv­eld mocht delen met Novak Djokovic en Rafael Nadal. Hoe Sinner zondag Goffin overklaste, doet veel goeds vermoeden. “Ik wist hoe goed Jannik was, ook omdat we vaak samen trainen. Hij kan ooit grand slams winnen. Het was geen cadeau om al in de eerste ronde tegen zo iemand te moeten opboksen, zeker omdat ik dit jaar nog geen enkele match op gravel had gewonnen.“

Antwerpen

Wat rest van 2020 is omgeven door vraagteken­s. Goffin is onder meer ingeschrev­en voor de European Open in Antwerpen. “Er zijn nog een viertal mogelijke tornooien, maar het heeft geen zin dat ik speel om te spelen. Antwerpen blijft als tornooi in eigen land een speciaal evenement voor mij, maar ik moet eerst de motivatie terugvinde­n om voor elke bal te knokken. Anders lukt het niet voor mij.“

 ?? FOTO BELGA ?? David Goffin.
FOTO BELGA David Goffin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium