Het Belang van Limburg

Hamilton rijdt zichzelf in het verlies

Lewis Hamilton, wel Mercedeste­amgenoot Valtteri Bottas schreef de Grote Prijs van Rusland op zijn naam.

- Gert Vermersch

FORMULE 1 GP VAN RUSLAND

Stuurfout en pech in de kwalificat­ies, waardoor Lewis Hamilton niet met de beste banden aan de race op zondag kon beginnen. Twee proefstart­s op een niet toegelaten locatie op weg naar de startgrid, wat de Brit tien seconden straftijd opleverde.

Calimero-gevoel

Deze twee atypische fouten zorgden ervoor dat Lewis Hamilton in Sotchi een snertweeke­nd beleefde.

Enkele uren na afloop van de Russische grand prix had de zesvoudige wereldkamp­ioen het nog altijd moeilijk met wat hem was overkomen. Daar waar hij na de kwalificat­ies grif zijn fouten toegaf, was hij na afloop van de race niet bereid hetzelfde te doen. Het Calimero-gevoel, dat Hamilton in zijn beginjaren in de F1 nogal eens plaagde, stak na enkele seizoenen afwezighei­d opnieuw de kop op. “De racestewar­ds proberen me te stoppen, dat is toch duidelijk”, klonk het zonder veel omwegen.

“Ten eerste is het niet zeker dat ik mijn proefstart op een illegale plaats heb genomen, en ten tweede is die sanctie van tien seconden veel te zwaar. Maar goed, het is wat het is. Bij de volgende races kan ik me alleen maar nog meer focussen op het behalen van een goed resultaat.”

Hoge boete voor Mercedes

Dat er in de reglemente­n inderdaad een - minieme - marge tot interpreta­tie van de locatie van de proefstart bestaat, valt niet te ontkennen. Maar diezelfde regels stellen ook duidelijk dat er aan het eind van de uitgang van de pitstraat, waar Hamilton als enige van de 20 rijders zijn proefstart­s uitvoerde, een constante snelheid moet worden aangehoude­n. Dat deed de Brit duidelijk niet, wat voor gevaarlijk­e toestanden zorgde. Even leek het er op dat Hamilton ook met twee strafpunte­n op zijn F1-rijbewijs zou worden bedacht. Dat had hem een totaal van tien opgeleverd, gevaarlijk dicht bij de twaalf die een schorsing van een race opleveren. Die twee strafpunte­n werden enkele uren na de race echter geschrapt, nadat de wedstrijdl­eiding na het beluistere­n van de Mercedes-radiocommu­nicatie had vastgestel­d dat Hamilton enkel de orders van het team had opgevolgd. Dat leverde Mercedes wel een megaboete van 25.000 euro op. Na het missen van het ‘pitstraat gesloten’-signaal in Monza een tweede blunder op drie races bij de wereldkamp­ioenen. Gelukkig konden ze zich bij Mercedes deze keer wel troosten met een zege voor Valtteri Bottas. De Fin redde de eer met een foutloze prestatie, maar volgt in de WK-tussenstan­d wel nog altijd op 44 punten van Hamilton.

FORMULE 2

 ?? FOTO AFP ?? Gelukkig konden ze zich bij Mercedes troosten met een zege voor Valtteri Bottas.
FOTO AFP Gelukkig konden ze zich bij Mercedes troosten met een zege voor Valtteri Bottas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium