Het Belang van Limburg

Opnieuw dubbel voor Yan Ancia

- Jürgen Schrooten

MOTORSPORT BENELUX TROPHY ASSEN Yan Ancia heeft in Assen de Benelux Trophy en de Belgische titel Superbike veroverd. Het is het tweede seizoen op rij dat de Koerselaar (34) met de dubbel aan de haal gaat.

De slotrace in Assen kondigde zich aan als een thriller, want Yan Ancia (BMW) en Sander Claessen (Aprilia) uit Turnhout waren met evenveel punten naar Nederland afgezakt. Na de kwalificat­ies op vrijdag en zaterdag zag het er echter niet zo goed uit voor de Limburger. “Het was koud, winderig en droog. Ik kreeg mijn motor maar niet afgesteld, met een povere negende plek in de kwalificat­ies als gevolg. En dat terwijl Claessen op P2 stond. Ik hoopte echt op regen voor zondag.” De weergoden willigden Ancia’s verzoek deels in. Echt regenen deed het niet in Assen, al was het wel miezerig. “Toen ik na de verkenning­sronde op de startgrid stond, heb ik nog snel regenbande­n laten steken”, vertelt Ancia. Een geniale zet, zou blijken. “Ik was in de eerste ronde meteen in een duel met Claessen verwikkeld. Ik wist dat hij op intermedia­te banden stond en heb hem fel onder druk gezet om hem zo in de fout te dwingen.”

Een tactiek die rendeerde, want in de tweede ronde ging Claessen iets te agressief op de rem, waardoor hij op het natte wegdek onderuit schoof. Ancia reed daarna vlotjes naar winst. Omdat Claessen niet meer aan de start verscheen in de tweede race (motor te veel beschadigd van de crash) waren de twee titels al binnen voor Ancia, die nog vijfde werd in die tweede reeks.

2020 was kort maar krachtig voor Ancia. Benelux, Belgisch en Vlaams kampioen Superbike, plus ook nog eindwinst in de Van Zon Sprintseri­es. “Weinig races dit jaar, maar wel veel titels”, glundert Yan. “Toch hoop ik op een normaal seizoen in 2021. Want zo weinig wedstrijde­n, daar vind ik maar niks aan.”

WIELRENNEN

Noppe negende in proloog Portugal -

Christophe Noppe (Team Arkea Samsic), de enige Belg die aan de start kwam van de Ronde van Portugal, is negende geëindigd in de proloog. De winst en de eerste leiderstru­i gingen naar de Spanjaard Gustavo Cesar Veloso.

ATLETIEK

Van der Plaetsen boven 8.000 punten -

Thomas Van der Plaetsen is scoorde op zijn thuispiste in Deinze boven de 8.000 punten op de tienkamp. Bij de junioren deed Jente Hauttekeet­e (18) beter dan het BR van Van der Plaetsen, maar hij had te veel rugwind voor een homologeer­bare prestatie. Ondanks twee dagen felle wind en regen totaliseer­de Van der Plaetsen 8.027 punten, de negende wjp. Zijn persoonlij­k record bedraagt 8.332 punten.

 ?? FOTO JAN VERMEER ?? Een slimme bandenkeuz­e leverde Ancia twee titels op.
FOTO JAN VERMEER Een slimme bandenkeuz­e leverde Ancia twee titels op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium