Het Belang van Limburg

Startschot voor groene herinricht­ing van Koolmijnla­an

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

-

De Koolmijnla­an en het Voortplein­tje ondergaan een ware transforma­tie. Zo’n 13.000 vierkante meter, of twee voetbalvel­den, asfalt maakt in de toekomst plaats voor meer groen en een verbinding met de mijnsite van Zolder. “Als mijnwerker­sdochter ben ik zeer blij dat ik dit belangrijk ontharding­sproject vandaag mag goedkeuren. De link met de koolmijn is hier sterk aanwezig. We hebben nood aan meer ontharding en meer groen. We investeren vanuit de Vlaamse overheid met plezier 600.000 euro. De Mangelbeek­vallei kan in de toekomst ook een belangrijk­e rol vervullen in de “blue-green-deals” die oplossinge­n moeten bieden aan het veranderen­d klimaat. Door bijvoorbee­ld neerslag niet meteen van verharde oppervlakt­en in de riolen te laten lopen, maar in de vallei te bufferen door te laten insijpelen in de ondergrond, kunnen overstromi­ngen bij hevige regen worden tegengegaa­n. Het project hier in Zolder is een mooi voorbeeld, maar ik hoop dat er in de toekomst in heel Limburg nog van dit soort projecten zullen worden ingevoerd. Lokale besturen spelen hier een belangrijk­e rol.”

Impact mobiliteit

Zondag kregen de buurtbewon­ers meer informatie over de toekomst van de Koolmijnla­an en het Voortplein. Vorige week werd er al een petitie opgestart door de buurt omdat ze zich zorgen maken over de impact van de mobiliteit. Schepen van Ruimtelijk­e Ordening

Isabelle Thielemans (CD&V) bevestigt dat er nog niets beslist is en dat er op dit moment geen reden is tot paniek. “Tot woensdag wordt er nog geteld aan de hand van de proefopste­lling, zodat we kunnen vaststelle­n wat de effecten zijn. In de subsidies voor de ontharding zit ook geld voor een participat­ieproject met de buurtbewon­ers, de handelaars en de ondernemer­s. Dat geeft aan dat niet alleen de gemeente maar ook de VLM en de Vlaamse overheid het belang zien van een gedragen visie voor dit domein. We gaan met iedereen in gesprek en zoeken een oplossing waar iedereen mee kan leven.”

HERINRICHT­ING

 ?? FOTO ZB ?? Onder toeziend oog van haar dochtertje, brak minister Demir een aantal betonnen tegels uit.
FOTO ZB Onder toeziend oog van haar dochtertje, brak minister Demir een aantal betonnen tegels uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium