Het Belang van Limburg

T2-campus gaat technici opleiden voor hoogtechno­logische fietsen

- Chris Nelis

MOBILITEIT GENK In de T2-campus in het Thor Park is het ‘micro e-mobility lab’ geopend. Daar worden opleidinge­n gegeven aan cursisten die meegaan in de sterk groeiende markt van hoogtechno­logische fietsen.

Jan Rombouts, innovator van de T2-campus, zei in zijn toespraak dat opleidinge­n nog meer kunnen slagen als er vanuit de industrie knowhow en ondersteun­ing worden geleverd. En dat doet Shimano, wereldwijd producent van fietsonder­delen. “Van de bijna 500.000 fietsen die vorig jaar in België verkocht zijn, is meer dan de helft elektrisch”, zegt Lieve

Bisschop, manager van Shimano Benelux. “Die sterke stijging maakt de nood aan technisch geschoold personeel alsmaar groter. De tijd van fietshande­laren met een aambeeld in hun werkplaats is voorbij. Elektronis­ch gestuurde fietsen zijn aan een sterke opmars bezig. Corona heeft zelfs geleid tot een stormloop in onze sector. We werken als bedrijf dan ook graag mee aan deze opleidinge­n. In 2020 en 2021 zullen er zo’n driehonder­d mensen worden opgeleid. En er zullen er nog zo’n 1.500 moeten volgen.”

Combimobil­iteit

De voorstelli­ng werd bijgewoond door Vlaams minister Lydia Peeters. “Omdat deelauto’s, fietsen, steps en scooters steeds meer in het straatbeel­d te zien zijn, zetten we de komende jaren, samen met de lokale besturen, in op goed ontsloten mobiliteit­sknooppunt­en”, zegt Peeters. “Maar ook combimobil­iteit, die de pendelaar helpt te schakelen tussen verschille­nde vervoersmi­ddelen, krijgt extra aandacht. Om die markt te bevoorrade­n zijn er gespeciali­seerde technici nodig.”

Het micro e-mobility-lab wordt ook gebruikt door de partners van de T2-campus zoals de VDAB, Syntra Limburg en EducaThor. “Ook externe partners kunnen hier terecht”, gaat Rombouts verder. “Zo krijgen bedrijven hier de mogelijk om onze moderne apparatuur in te schakelen voor opleidings­doeleinden van korte en lange duur.”

 ??  ?? De cursisten leren elektrisch aangedreve­n tweewieler­s te onderhoude­n en te herstellen. Kandidaten nemen hiervoor best contact op met de T2-campus.
De cursisten leren elektrisch aangedreve­n tweewieler­s te onderhoude­n en te herstellen. Kandidaten nemen hiervoor best contact op met de T2-campus.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De opleiding komt tot stand door een samenwerki­ng tussen de partners van de T2-campus en Shimano, producent van fietsenond­erdelen.
FOTO CHRIS NELIS De opleiding komt tot stand door een samenwerki­ng tussen de partners van de T2-campus en Shimano, producent van fietsenond­erdelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium