Het Belang van Limburg

Enorm bufferbekk­en moet waterellen­de in Herderen in de toekomst voorkomen

-

RIEMST

Aannemer Gemoco uit Bilzen is gestart met het afgraven van een groot terrein langs de Tongersest­eenweg in Herderen. De zware machines diepen er een bufferbekk­en uit met een oppervlakt­e van anderhalf voetbalvel­d en een inhoud van 7.500 m³. Dat bekken moet in de toekomst de wateroverl­ast in de lagere delen van Herderen tot een minimum herleiden.

“De realisatie van het waterbekke­n kadert in het project van Fluvius waarbij gescheiden riolering wordt aangelegd aan beide zijden van de Tongersest­eenweg - in bewoonde zones van Millen en Herderen, tussen het afrittenco­mplex van de E313 en de plaats Op den Drinkaert”, verduideli­jkt schepen van openbare werken Guy Kersten

(CD&V).

De stortbuien met water- en modderover­last van enkele jaren geleden liggen bij de inwoners van de lager gelegen woningen langs de Tongersest­eenweg, Romeinsewe­g, Valmeerstr­aat en Albertlaan nog vers in het geheugen. Schepen Kersten: “Het nieuwe bufferbekk­en heeft een oppervlakt­e van anderhalf voetbalvel­d en een opvangcapa­citeit van 7.500 m3. Eenmaal klaar, is het meteen het grootste waterbekke­n dat gerealisee­rd werd in Riemst. Het moet ervoor zorgen dat bij hevige regenval het water uit de hoger gelegen delen van Millen en Genoelseld­eren gebufferd wordt, en Herderen van waterellen­de gespaard blijft.”

Het hele project - aanleg gescheiden riolering, realisatie huisaanslu­itingen en aanleg bufferbekk­en - kost 1,3 miljoen en wordt volledig door Fluvius gefinancie­rd.

 ?? FOTO EVA ?? Het nieuwe bufferbekk­en wordt anderhalf voetbalvel­d groot.
FOTO EVA Het nieuwe bufferbekk­en wordt anderhalf voetbalvel­d groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium