Het Belang van Limburg

Oppositier­aadslid trekt hard van leer tegen beleid in milieudoss­iers

-

GEMEENTERA­AD PEER

Renteloze lening:

Aan de gemeentera­ad werd gevraagd om een renteloze lening van 5.500 euro goed te keuren aan de vzw achter het jongerence­ntrum voor de aankoop van terrasmeub­ilair. Onafhankel­ijk raadslid Peter Smeets betwistte de noodzaak van deze lening. “De avond voor deze gemeentera­ad zie ik dat dit meubilair er al staat. Of het geld werd al overgemaak­t of al toegezegd zonder de goedkeurin­g van de gemeentera­ad. Dit getuigt van een gebrek aan respect”, stelde hij. Burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) en schepen Liesbeth Diliën (CD&V) ontkenden dit met klem en stellen dat de vzw onafhankel­ijk werkt. “Ze zijn

Meerderhei­d: CD&V (16)

Oppositie: Appel (3), N-VA (4), Speer (1), Onafhankel­ijke (1)

een aparte rechtspers­oon en hoe ze dit betalen is niet onze zaak. Het is niet ongewoon dat een vereniging ook een buffer heeft.”

Tijdens de vragenrond­e kreeg de beleidsplo­eg een spervuur van kritiek over zich heen van onafhankel­ijk raadslid Peter Smeets. Zo wou hij weten waarom de stad aan de nieuwe concessieh­ouder van Breugelhoe­ve pas in juni de geschikte vergunning afleverde. “Ruim een half jaar heeft de concessieh­ouder Breugelhoe­ve geëxploite­erd zonder vergunning. Dat is een milieumisd­rijf. Graag wil ik weten welke stappen de stad heeft ondernomen?” Schepen Sigrid Cornelisse­n (CD&V) reageerde dat ze dit moest nagaan. “Maar belangrijk is dat de vergunning nu in orde is.”

Milieu:

Smeets reageerde dat er hoe dan ook sprake was van illegale exploitati­e. Hij haalde nog aan dat de stad niet had opgetreden tegen een aanhoudend­e schending van het captatieve­rbod afgelopen zomer. Smeets werd even later furieus toen hij het had over de milieudoss­iers waarin De Coster is betrokken, zoals aan de zandgroeve in Kleine-Brogel en het illegaal stort Hoppenest. Smeets kwam tot de conclusie dat het beleid ‘misdrijven gedoogde en faciliteer­de’. “Weten jullie dat je hiervan afstand kan nemen door als onafhankel­ijk raadslid te zetelen”, richtte hij zich naar de raadsleden van de meerderhei­d. Ria Plasschaer­t van Appel stelde dat ze zich wou distantiër­en van deze opposities­tijl. “Onze fractie zou graag de zaal verlaten tot dit over is.” Voorzitter Koen Winters (CD&V) reageerde dat dit niet nodig was en ontnam Smeets meteen het woord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium