Het Belang van Limburg

De dapperste rat ter wereld heeft een Limburgs baasje

Magawa is de eerste rat die een gouden medaille krijgt van dierenwelz­ijnsorgani­satie PDSA, voor het onschadeli­jk maken van 39 landmijnen en 28 geïmprovis­eerde bommen in de Killing Fields van Cambodja. Magawa is wereldnieu­ws, net als zijn baasje: Christoph

- Jan Bex

De rat heeft haar reputatie tegen, maar ratten - in deze Afrikaanse reuzenhams­terratten - kunnen ook levens redden. Magawa, zes jaar oud, heeft in zijn vijf jaar als profession­ele mijnenjage­r zo’n 67 mensen gered van de dood, dan wel van een verschrikk­elijke verminking, door in de Killing Fields van Cambodja telkens aan zijn baasje te tonen waar er zich landmijnen of explosieve­n enkele centimeter­s lager bevinden. Dat verdient een medaille, vond ook de traditieri­jke Britse PDSA (People's Dispensary for Sick Animals) die Magawa als eerste rat ooit onderschei­dde met een gouden medaille.

Werker

Magawa komt uit het trainings- en onderzoeks­centrum van Apopo, een ngo gevestigd aan de Sokoine University van Morogoro in Tanzania. Die ngo wordt overigens ook gesteund door de provincie Limburg. Christophe Cox (52) uit Nieuwerker­ken is de mede-oprichter en algemeen directeur van Apopo. “We zijn inderdaad de enige ngo ter wereld die ratten opleidt en inzet om landmijnen op te sporen. Magawa werkt nu al vier jaar in Cambodja, niet ver van de tempels van Angkor Wat. Magawa is zeer werklustig. Als je hem ’s morgens uit de bak haalt, is hij altijd meteen klaar om eraan te beginnen. In een half uur tijd kan hij tot 300 vierkante meter scannen met zijn neus. Een mens heeft daar vier dagen voor nodig.”

Landmijnen

In totaal hebben de reuzenhams­terratten van Apopo, die zo’n acht jaar oud worden, al 108.000 mijnen teruggevon­den en zo’n 25 miljoen vierkante kilometer landmijnen­vrij gemaakt. “Dat doen we in landen als Cambodja, Angola en Mozambique. Mozambique is nu zelfs in zijn geheel landmijnen­vrij verklaard. Nu gaan we ook in Zimbabwe beginnen aan een strook die grenst aan het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. Een stuk natuurgebi­ed met veel potentieel voor ecotoerism­e, ware het niet dat daar een strook van 37 kilometer ligt met zo’n 5.500 landmijnen per lopende kilometer. Dat terrein moet volledig opgeruimd worden. Regelmatig stappen daar olifanten en buffels op met alle gevolgen van dien. Onze ratten zijn te licht voor die mijnen. We hebben nog nooit een slachtoffe­r gehad bij onze ratten omdat er een mijn ontplofte.”

Kliktraini­ng

Magawa is een van de opgeleide ratten van Apopo, zo’n 300 in totaal. “De eerste tien weken blijven de dieren bij hun moeder. Dan laten we ze twee weken wennen aan de mens, nemen we ze bijvoorbee­ld mee in een auto of op een motor. Daarna beginnen we pas aan de opleiding. In het begin krijgen ze, telkens de trainer klikt, een stukje banaan. Na een paar dagen associëren ze zo’n klik met eten. Gaandeweg leren we ze op die manier explosieve­n te ruiken en worden ze telkens beloond.”

Feestmaal

Dierenwelz­ijn is belangrijk bij Apopo dat zo’n 85.000 volgers heeft op zijn Facebookpa­gina. Christophe Cox: “Onze ratten krijgen elke dag hun rust en speeltijd, elke dag ook een gezondheid­scheck. Elke week komt een dierenarts langs. Als het weekend begint krijgen ze een feestmaal met fruit, groenten, kleine visjes... Tot zondagmidd­ag want ze moeten wel een beetje honger hebben om te kunnen werken. Als onze oudere ratten wat trager worden en toe zijn aan pensioen krijgen ze een mooie kennel van drie vierkante meter met verschille­nde verdieping­en, nestbakjes, klimkoorde­n, springplan­kjes...”

Naast mijnen opsporen zet Apopo ook ratten in om tuberculos­e op te sporen in rochelstal­en. Tbc is een besmetteli­jke infectiezi­ekte die elk jaar anderhalf miljoen mensen doodt. “We werken nu ook aan iets nieuws. Met camera’s en bewegingss­ensoren op de rug willen we helpen zoeken naar slachtoffe­rs van aardbeving­en. Ratten zijn veel kleiner dan honden. Turkse search- en rescueteam­s zijn al zeer enthousias­t van dat project.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO APOPO ?? Christophe Cox met Magawa, de rat die als profession­ele mijnenjage­r 67 mensen gered heeft van de dood of verminking.
FOTO APOPO Christophe Cox met Magawa, de rat die als profession­ele mijnenjage­r 67 mensen gered heeft van de dood of verminking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium