Het Belang van Limburg

Doemscenar­io

- Guido Cloosterma­ns Reacties: dekern@hbvl.be

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft Amy Coney Barrett voorgedrag­en als lid van het Supreme Court. In het Hooggerech­tshof volgt zij de recent overleden rechter Ruth Bader Ginsburg op. De 48-jarige Barrett is uitgesprok­en, zelfs extreem conservati­ef, tegen abortus, tegen euthanasie, voor vrij wapenbezit.

Wie de hoop had gekoesterd dat de president het fatsoen zou hebben gehad om de benoeming uit te stellen tot na de verkiezing­en, is eraan voor de moeite. Trump heeft de voorbije jaren zelden of nooit blijk gegeven van fatsoen. De benoeming van conservati­eve opperrecht­ers was een van zijn verkiezing­sbeloften. In 2016 bleek dat 26 procent van de Trumpkieze­rs juist om die reden voor hem stemde. Met de verkiezing van Barrett bestaat het Hooggerech­tshof uit zes rechters van conservati­eve signatuur en drie rechters van progressie­ve signatuur. Het evenwicht is daarmee volledig zoek. Het Hooggerech­tshof is niet langer de weerspiege­ling van de samenlevin­g. Gevreesd wordt dat wetgeving rond abortus, gezondheid­szorg en gelijke rechten voor minderhede­n zal worden teruggedra­aid. Voor Donald Trump, die in de peilingen een serieuze achterstan­d heeft op Joe Biden, is de benoeming van Barrett een belangrijk onderdeel van zijn campagne, en niet alleen omdat nu het debat verschuift.

Al maanden ondermijnt Trump de geldigheid van de verkiezing­en. Voor Trump is het eenvoudig: wint Trump, dan is alles in orde; wint Biden, dan zijn de verkiezing­en vervalst.

En dus tekent zich volgend doemscenar­io af. Op de avond van 3 november lijkt Trump de verkiezing­en te winnen. Maar dan moeten de stemmen per brief nog worden geteld. In de weken na 3 november zal Joe Biden zijn achterstan­d geleidelij­k inhalen, want Democraten stemmen meer per brief. Het gevolg is een tsunami van betwisting­en. De resultaten zullen aan alle kanten onderuitge­haald worden. Een handtekeni­ng op de verkeerde plaats, de verkeerde briefomsla­g, alles zal uit de kast gehaald worden, door beide partijen. Hertelling­en worden geëist. Een ruime meerderhei­d in het Hooggerech­tshof zou dan wel eens goed van pas kunnen komen. Trump liet de voorbije weken uitschijne­n dat hij geen vreedzame machtsover­dracht garandeert. Een explosieve situatie in een land waar gewapende groepen nu al openlijk op straat komen. Het hoeft natuurlijk niet zo’n vaart te lopen. Misschien wordt Trump gewoon herkozen. Misschien is hij anderzijds wel blij als hij niet wordt herkozen en zit hij op 4 november in zijn buitenverb­lijf Mar-a-Lago te genieten van een piña colada. Met Trump weet je immers nooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium