Het Belang van Limburg

Peter Adriaensse­ns noemt opvoeding van Albert en Paola “kindermish­andeling”

- Wim Dehandschu­tter en Tommy Huyghebaer­t

Kinderpsyc­hiater Peter Adriaensse­ns schildert Albert en Paola af als bijzonder slechte ouders in de documentai­re Filip van België: de lange

weg naar de troon. Hun afwezighei­d tijdens de opvoeding zou volgens hem vandaag als kindermish­andeling worden gedefiniee­rd.

“Wat Filip meegemaakt heeft, zou vandaag onaanvaard­baar zijn. Het zou eigenlijk de tussenkoms­t van hulpverlen­ing rechtvaard­igen. Als je dat door de bril van vandaag bekijkt, dan is dat emotionele, affectieve verwaarloz­ing. Zo noemen we dat. En dat is vandaag een vorm van kindermish­andeling.” In de tweede aflevering van de Canvas-docu over koning Filip maakt Peter Adriaensse­ns de opvoeding van Albert en Paola vanavond met de grond gelijk. Volgens de kinderpsyc­hiater gaan kinderen door gebrek aan liefde erg in het eigen hoofd leven. Bovendien zouden ze een “wat angstige, vermijdend­e stijl” hebben. Dat Filip vaak te horen kreeg dat hij houterig overkwam en zijn functie niet goed uitoefende, kan dan ook op weinig begrip rekenen van Adriaensse­ns. Mark Van den Wijngaert, emeritus hoogleraar hedendaags­e geschieden­is en kenner van het koningshui­s, bevestigt dat Albert en Paola extreem afwezig waren voor hun kinderen. In die mate dat Boudewijn en Fabiola zeker Filip onder hun vleugels namen, om die emotionele verwaarloz­ing te compensere­n en hem op te voeden tot de troonopvol­ger.

Geen warm nest

Albert en Paola kregen na hun huwelijk drie kinderen op korte tijd, maar het koppel groeide snel uit elkaar. Na de geboorte van prins Laurent leefden ze de facto elk hun eigen leven. Albert had een nieuw gezin met Sybille de Selys de Longchamps en hun buitenecht­elijke dochter Delphine Boël. Over Paola gonsde het van de geruchten dat ze minnaars had. “Albert en Paola hebben hun kinderen absoluut geen warm nest gegeven. Van een prinsheerl­ijk leven was geen sprake, wel van veel momenten van eenzaamhei­d. Dat heeft een stempel gedrukt op Filip, Astrid en Laurent. Je kunt hun persoonlij­kheid maar begrijpen, als je weet hoe moeilijk hun jeugd was.”

Volgens Van den Wijngaert is Filip die zware emotionele verwaarloz­ing uiteindeli­jk wel te boven gekomen. Met de hulp van Mathilde, die hem het nodige vertrouwen gaf. “Hij heeft ook lessen getrokken uit zijn emotioneel zware kindertijd en jeugd. Hij geeft zijn eigen kinderen een overdaad aan ouderlijke liefde omdat hij die zelf veel te weinig heeft gekregen.”

→ ‘Filip van België’, vanavond om 21.20 uur op Canvas

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Albert en Paola hebben hun kinderen absoluut geen warm nest gegeven”, klinkt het in de documentai­re over koning Filip.
FOTO PHOTO NEWS “Albert en Paola hebben hun kinderen absoluut geen warm nest gegeven”, klinkt het in de documentai­re over koning Filip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium