Het Belang van Limburg

“Onze samenwerki­ng met Bol.com is een win-win”

Zelfstandi­ge Sven Croes uit Zonhoven, verkoper van gezelschap­sspellen, getuigde afgelopen weekend in een advertenti­e in deze krant en in een radiospot dat hij via Bol.com meer verkoopt. Zijn grote webwinkels dan toch niet de doodsteek voor de klassieke wi

- Jan Bex

In 2017 startte Sven Croes (43) en Sarah Beusen (27) hun spelwinkel letterlijk in een garage. Intussen zijn Sven en Sarah man en vrouw. Sven heeft zijn goedbetaal­de job als ingenieur voor een Eindhovens bedrijf sinds de lockdown opgezegd. Ook Sarah werkt sinds maart niet meer als logopedist­e. Beide werken nu voltijds voor hun gezelschap­sspellenwi­nkel. Sven: “We leven nu van onze fysieke winkel én van onze webwinkel. We hebben ook medewerker­s. Het lukt. Maar alleen omdat we zo veel mogelijk verkoopkan­alen tegelijk aanboren. Dat is ons verdienmod­el: de combinatie van klassieke winkel, webwinkel, beurzen, spelevenem­enten en ja, ook Bol.com.”

Win-win

Sven en Sarah werken dus ook samen met Bol.com, de grootste webwinkel van de Lage Landen. Sven: “Ik begrijp dat sommige mensen dat gek vinden. Nu kan je als lokale ondernemer naar Bol kijken als een concurrent die alles wegvaagt, maar je kan Bol ook zien als een hele grote marktplaat­s waar veel aanbieders en veel klanten komen kijken. We zouden ook een pand in Hasselt of Antwerpen kunnen huren, maar dat kost heel veel geld. Bij Bol betaal je niet per klik zoals bij Google Ads. We betalen een commissie van 10 tot 15 procent op elk product dat we via Bol verkopen. Dat lijkt veel, maar in je eigen webwinkel maak je ook kosten. Wij vinden de samenwerki­ng met Bol tot nu toe in elk geval correct. Wat ik zeg in die advertenti­e meen ik ook. Voor ons is het win-win.”

Paard van Troje?

Bart Lodewyckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg, de unie van zelfstandi­ge ondernemer­s, is in principe niet tegen dit samenwerki­ngsmodel. “Maar alleen als het duurzaam is en het op lange termijn een goede samenwerki­ng garandeert met voldoende marge voor de lokale ondernemer. Daar knelt het schoentje. Voor starters of ondernemer­s die hun lokale markt willen verruimen, is dat ongetwijfe­ld een opportunit­eit. Ook voor nichespele­rs. Bol.com mikt als gigant op een brede en grote markt en laat niches links liggen.”

Uit ervaring weet Bart Lodewyckx dat als een nichemarkt zeer succesvol wordt, giganten als Bol.com die snel overnemen en de lokale speler buitenspel zetten. “Door bijvoorbee­ld hetzelfde of een gelijkaard­ig producteng­amma in China aan betere voorwaarde­n aan te kopen en de lokale speler op prijs te kloppen. Want daar draait het om: prijsconcu­rrentie en marktaande­el inpikken. Bol.com is een gigant en doet nooit iets uit liefdadigh­eid of voor de schone ogen van onze lokale spelers. Dat is hun volste recht en deel van het economisch­e spel. Maar we roepen toch op tot waakzaamhe­id: op lange termijn is het vooral Bol.com die hier als winnaar uitkomt. Op dat vlak zijn ze het paard van Troje. Je haalt iets binnen waarvan je denkt dat het onschuldig is, tot duidelijk wordt wat de echte strategie is.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Sven en Sarah in hun ‘klassieke’ winkel: “Via Bol.com bereiken we een ruimer publiek.”
FOTO SERGE MINTEN Sven en Sarah in hun ‘klassieke’ winkel: “Via Bol.com bereiken we een ruimer publiek.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium