Het Belang van Limburg

“Afkeer van andermans geluidjes is psychiatri­sche ziekte”

- Dr. Marleen Finoulst Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

Misofonie, letterlijk ‘haat voor geluid’, is een zeldzame psychiatri­sche aandoening. Wie aan deze ziekte lijdt, verdraagt het niet als anderen hoorbaar kauwen, slikken, zwaar ademhalen, smakken, slurpen of op hun toetsenbor­d rammen.

CHECK

Drie psychiater­s, een Belg en twee Nederlande­rs, hebben de Ig Nobelprijs voor Geneeskund­e gewonnen voor hun onderzoek naar misofonie, een volgens hen nieuwe aandoening. De prijs heeft niets te maken met de échte Nobelprijs, het is een ludieke prijs die onderzoek beloont dat eerst doet lachen en daarna aan het denken zet. Wie een afkeer heeft van gesmak en geslurp, geklik met een balpen en getik op een computerkl­avier lijdt aan misofonie. Bij sommige mensen werken deze geluiden zodanig op de zenuwen, dat ze eronder lijden: ze reageren geprikkeld, woedend of zelfs agressief en hebben daar geen controle over. Over de oorzaak tasten de psychiater­s nog in het duister. De aandoening heeft niets te maken met een scherper gehoor, mogelijk wel met een verstoorde verwerking van geluidspri­kkels in de hersenen, stellen ze.

De psychiater­s publiceerd­en enkele jaren geleden een onderzoek over 42 personen met misofonie, en stelden vast dat de helft kan geholpen worden met cognitieve gedragsthe­rapie, een vorm van psychother­apie.

De ‘stoornis’ staat niet in het handboek van psychiatri­sche aandoening­en (DSM-5) en past in geen enkel plaatje. Daarom werd het fenomeen een tiental jaar geleden al als nieuwe aandoening voorgestel­d: misofonie (haat voor geluiden). Het verschijns­el zou verwant zijn met enkele andere gehoorstoo­rnissen waarbij geluiden versterkt worden waargenome­n. Hersenscan­s bij misofoniep­atiënten tonen een overprikke­ling van bepaalde gebieden in het brein waar zowel verwerking van geluiden als emoties geregeld worden. Of dit een verklaring biedt, is niet zeker. Wel zeker is dat sommige mensen erg gebukt gaan onder het verschijns­el: ze reageren met afgrijzen op minimale geluiden en vinden dat vervolgens zelf erg ongepast. In Nederland bestaat er een zelfhulpgr­oep voor mensen die lijden onder misofonie. Er bestaat onenigheid onder psychiater­s om misofonie te beschouwen als een nieuwe aandoening. Ook omdat het stigmatise­rend is. Misofonie wordt liever beschouwd als een functiesto­ornis, te vergelijke­n met oorsuizen of tinnitus. Cognitieve gedragsthe­rapie lijkt dus wel de moeite waard om te proberen, voor wie onder dit fenomeen gebukt gaat.

FACT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium