Het Belang van Limburg

Nederlande­rs breken per ongeluk beschermde dam af

- Mark Dreesen

Zaterdag om 9 uur heeft een Nederlands­e onderhouds­firma de beverdam afgebroken in de Vrietselbe­ek in Lanklaar. De medewerker­s van de firma waren niet op de hoogte dat de beverdam eerder in de week al afgebroken was. De bevers hadden na één nacht hun dam deels opnieuw opgebouwd.

Vorige week maandag kreeg de stad meerdere telefoons van bewoners rond de beek dat hun achtertuin­en onder water liepen. Tussen de Vrietselst­raat en Mulheim was het water van de beek over de oever gegaan. Boosdoener was een beverfamil­ie die hun dam erg hoog gebouwd had. De dam was zo stevig dat er geen druppel water meer door kon. Daardoor stond de beek in het centrum van Lanklaar over enkele kilometers kurkdroog. Dat veroorzaak­te geuroverla­st.

Dinsdag werd nagegaan wat de snelste oplossing was om verdere ellende te voorkomen. De Nederlands­e onderhouds­firma van de beek, die werkt in onderaanne­ming van de provincie Limburg, kon niet onmiddelli­jk langskomen. Daarom besloot het stadsbestu­ur woensdag de dam zelf af te breken.

Heropbouw

De verwonderi­ng was groot toen donderdag bleek dat de bevers op dezelfde locatie in de Vrietselbe­ek met de heropbouw van hun dam begonnen waren. Omdat bevers en hun dammen beschermd zijn en deze dam nog geen hinder veroorzaak­te in Lanklaar, mocht de dam niet afgebroken worden. Maar zaterdagvo­ormiddag kwam de Nederlands­e onderhouds­firma, die in het begin van de week de opdracht had gekregen de beverdam af te breken, toch in actie. “Twee arbeiders met een firmawagen voorzien van een Nederlands kenteken ruimden de beverdam op. Twintig minuten later waren ze alweer weg”, aldus buren. “De beverdam waar de bevers nog maar net een dag aan gewerkt hadden, was toch al goed opgebouwd onder het wateropper­vlak. Bij het doorbreken van de beverdam zagen we een hoogtevers­chil in het water en stroomde de beek weer stevig.”

Niet de bedoeling

“De Nederlands­e firma werkt in onderaanne­ming en heeft toezicht op de beverdam. Regelmatig komen ze ter plaatse om de dam gedeelteli­jk te verlagen”, zegt schepen van Waterlopen Koen Sleypen (Vooruit). “Blijkbaar zijn ze op zaterdag gekomen om hun opdracht, die ze eerder deze week gekregen hadden, uit te voeren. Helaas was die beverdam reeds afgebroken en moest deze dam behouden blijven. De arbeiders zijn nietsvermo­edend te werk gegaan.”

Volgens David Maesen van de provincie Limburg ging het zaterdag toch om een reguliere controle van de Nederlands­e firma. “Ik had de firma zaterdag opgeroepen om ook een controle uit te voeren op de Zanderbeek in Elen”, zegt Maesen. “Omdat we hevige stortregen­s verwachtte­n op zaterdagav­ond werd de beverdam in de Vrietselbe­ek boven het water doorbroken. Links in de beek is de beverdam nog aanwezig.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Vrijdagavo­nd was de beverdam in de Vrietselbe­ek nog zichtbaar op het wateropper­vlak. Zaterdagoc­htend werd de beverdam volledig afgebroken.
FOTO MARK DREESEN Vrijdagavo­nd was de beverdam in de Vrietselbe­ek nog zichtbaar op het wateropper­vlak. Zaterdagoc­htend werd de beverdam volledig afgebroken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium