Het Belang van Limburg

Blessureti­jd voor De Croo en Magnette

- Liliana Casagrande

Formateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) zijn gisteravon­d om 18 uur zoals afgesproke­n naar de koning getrokken, maar een regeerakko­ord hadden ze nog niet op zak.

Formateurs De Croo en Magnette zullen “zo spoedig mogelijk” met hun eindversla­g naar de koning trekken. Dat meldde het Paleis gisteravon­d na de audiëntie van het duo bij het staatshoof­d. Het betekent dat de coformateu­rs aan zet blijven om de onderhande­lingen verder te leiden. De onderhande­lingen over de begroting - de moeilijkst­e - moesten om 20 uur nog starten. In de loop van de dag was er al gepraat over financiën en pensioenen maar nog niet over wat dat nu echt mag kosten. Elke partij heeft een aantal trofeeën, maar de vraag is wat daarvan overblijft eens de centen zijn geteld.

Open Vld had vorige week al gezegd dat er voor niet meer dan 4 miljard euro aan nieuw beleid mogelijk is, terwijl volgens sommige berekening­en er voor maar liefst 11 miljard euro aan wensen zijn opgelijst. Het optrekken van de minimumpen­sioenen naar 1.500 euro zorgt al voor een uitgave van 1 à 3 miljard. Vandaar dat de randvoorwa­arden belangrijk zijn. Krijg je dat pensioen na 42 of 45 jaar werken? Is dat netto of bruto? En wat met de pensioenop­bouw als je werkloos bent? Het verder optrekken van de groeinorm voor de gezondheid­szorg heeft ook een geweldige impact op het budget. Het goede nieuws is in elk geval dat er nog amper lekken zijn, het enige wat de onderhande­laars kwijt willen is dat iedereen “constructi­ef” is.

Wie premier, wie minister?

Ook wie premier wordt, was gisteravon­d nog niet uitgeklaar­d. Alexander De Croo maakt het meeste kans omdat een Vlaamse premier de fel opgeklopte “Vlaamse minderheid” in deze regering kan compensere­n. Daarnaast hebben de Franstalig­e socialiste­n altijd gezegd dat zij liever gaan voor inhoud dan voor deze post. PS zou zo opnieuw aanspraak kunnen maken op bevoegdhed­en als Volksgezon­dheid en Sociale Zaken. Bovendien heeft MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez zijn veto tegen Paul Magnette nog niet ingeslikt. De verdeling van de ministersp­osten is ook voer voor veel speculatie. Volgens een lijstje dat her en der uitlekte zou CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten kans maken om vicepremie­r te worden, en wel om twee redenen. Verherstra­eten zou de staatsherv­orming kunnen onderhande­len én hij is Antwerpena­ar. Een provincie die bij de verdeling van de Vlaamse ministersp­osten uit de boot viel en daar toen veel stennis rond maakte. Maar in partijkrin­gen wordt dit dan weer ontkend. In de kansen van CD&V’er Sammy Mahdi gelooft iedereen dan weer wel, zeker sinds Koen Geens zich teruggetro­kken heeft als kandidaat-minister. Maar ook Nathalie Muylle kan rekenen op fans binnen de partij.

Bij sp.a is fractielei­der Meryame Kitir zeker een kanshebber, maar ook de naam van Antwerpse schepen Jinnih Beels blijft circuleren. Wat Groen betreft, is het onduidelij­k wie van de onderhande­laars Kristof Calvo of Meyrem Almaci - minister wordt. Als de groenen de klimaatmin­ister mogen leveren, dan wijst iedereen naar Tinne Van der Straeten, de klimaatexp­erte van de partij. In elk geval worden de ministersp­osten bij Groen aangeduid door een groep van 60 vrijwillig­ers, al kan de voorzitter een suggestie doen.

Congres

Eens het regeerakko­ord klaar is, moeten de partijen dat trouwens nog voorleggen aan hun achterban. Als de nieuwe regering echt op 1 oktober van start wil gaan, moet dat ten laatste morgenavon­d gebeuren. CD&V bekijkt of dat kan in de Koningin Elisabethz­aal in Antwerpen. Daar kunnen in deze coronatijd­en zo’n 1.000 mensen terecht. Een digitaal congres zou botsen met de CD&V-statuten, is de uitleg. Maar zo is de kans wel kleiner dat leden gaan dwarsligge­n. Open Vld plant wel een volledig digitaal congres. Groen en sp.a gaan wellicht voor een combinatie van fysiek en digitaal.

 ??  ??
 ?? FOTO'S BART DEWAELE/KRIS VAN EXEL ?? Alexander De Croo (Open Vld) maakt het meeste kans om premier te worden in de Vivaldireg­ering. Voor ministersp­osten circuleren de namen van Meryame Kitir (sp.a) en Sammy Mahdi (CD&V).
FOTO'S BART DEWAELE/KRIS VAN EXEL Alexander De Croo (Open Vld) maakt het meeste kans om premier te worden in de Vivaldireg­ering. Voor ministersp­osten circuleren de namen van Meryame Kitir (sp.a) en Sammy Mahdi (CD&V).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium