Het Belang van Limburg

Drankenpro­ducenten breken lans voor invoering statiegeld

De Europese producente­n van dranken pleiten nu zelf voor de invoering van statiegeld, ook op plastic flessen. Dat hebben de Europese federaties van producente­n van water en dranken bekendgema­akt via een open brief.

- Dominiek CLAES

In een open brief pleiten de Europese producente­n van waters en dranken nu zelf voor de invoering van statiegeld, ook op plastic flessen.

De brief verscheen op de website van Euractiv, een onafhankel­ijke mediasite die zich toelegt op Europese zaken. Hij is opgesteld door zowel de Europese federatie van waterprodu­centen EFBW als door UNESDA, de Europese federatie van producente­n van softdrinks (Coca-Cola, Pepsico, Danone, Nestlé Waters, Red Bull, enz.). Zij stellen dat “een slim systeem van statiegeld” de sleutel vormt om de doelstelli­ngen inzake recyclage van drankfless­en te halen.

De milieuorga­nisatie Recycling

Netwerk Benelux spreekt van een historisch­e doorbraak. De Limburgse afvalinter­communale Limburg.net juicht de koerswijzi­ging toe. Bij Fost Plus was er gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Fost Plus werd onder impuls van de bedrijven opgericht. Zij investeren momenteel zwaar om straks - naast PET-flessen - ook het gewone plastic afval uit onze blauwe afvalzakke­n te kunnen afzonderen.

PELT/LOMMEL/PEER/BERINGEN

RECYCLAGE BRUSSEL

Het opiniestuk is verschenen op de website van Euractiv, een onafhankel­ijke mediasite die zich onder meer toelegt op Europese zaken. Zowel de Europese federatie van waterprodu­centen EFBW, die meer dan 500 producente­n vertegenwo­ordigt, als de Europese federatie van producente­n van softdrinks UNESDA (Coca-Cola, Pepsico, Danone, Nestlé Waters, Red Bull, enz.) stellen nu dat “een slim systeem van statiegeld de sleutel vormt voor verschille­nde EU-lidstaten” om hun doelstelli­ngen inzake recyclage van drankfless­en te halen. Die stelling wordt in de open brief onderschre­ven door Hans van Bochove, senior vice-president van CocaCola European Partners.

Volgens de milieuorga­nisatie Recycling Netwerk Benelux is dat niet meer of minder dan een historisch­e doorbraak. “Vijf jaar geleden waren alle drankenpro­ducenten nog traditione­el tegen statiegeld op plastic flessen. Daardoor waren sommige Europese regeringen terughoude­nd in het invoeren van de milieumaat­regel. Nu de betrokken bedrijven zelf voor statiegeld pleiten, is er geen enkele reden meer om nog te wachten. Statiegeld vermindert het aantal plastic flessen in de natuur met 70 tot 90 procent. Voor de regeringen van landen als Frankrijk, Spanje en België moet dit het startsigna­al zijn om eindelijk statiegeld­wetgeving te maken”, zegt de milieuorga­nisatie.

Duurzaam

“In de eerste plaats willen we zo weinig mogelijk verpakking gebruiken. Maar daarnaast willen we dat al onze verpakking­en duurzaam zijn”, beaamt woordvoers­ter Eva Lefevre van CocaCola

European Partners. “Een goed doordacht en economisch haalbaar systeem van statiegeld kan inderdaad een rol spelen in onze doelstelli­ng om tegen 2025 al onze drankverpa­kkingen uit 100 procent gerecyclee­rd materiaal te maken. Om dat mogelijk te maken, moet het collecties­ysteem voor plastic flessen een stuk performant­er worden. In België zijn we thuis erg goed in het sorteren van ons afval. Maar het is nog altijd moeilijk als we on the go (onderweg, nvdr.) zijn”, aldus Lefevre. “Daar kan statiegeld wat ons betreft een duidelijke rol spelen.”

Fost Plus

Voor directeur communicat­ie Kris Somers van de Limburgse afvalinter­communale Limburg.net, klinkt dat als muziek in de oren. “Eindelijk wordt gebruikte verpakking niet meer als afval beschouwd, maar als een grondstof. We zijn ervan overtuigd dat het invoeren van statiegeld op alle plastic flessen een doorbraak kan betekenen om de problemati­ek van het zwerfvuil aan te pakken”, aldus Somers.

Vraag is wel wat de invoering van statiegeld op plastic flessen betekent voor Fost Plus, de vzw die onder impuls van de bedrijven werd opgericht om de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudel­ijk verpakking­safval in België te organisere­n. Die investeert momenteel zwaar om straks - naast PET-flessen - ook het gewone plastic afval uit onze blauwe afvalzakke­n te kunnen afzonderen. De invoering van statiegeld zou ervoor kunnen zorgen dat er nog nauwelijks gewone plastic flessen in de ‘blauwe zak’ zullen terechtkom­en. Bij Fost Plus was er maandag nog niemand bereikbaar voor commentaar.

“In België zijn we

thuis erg goed in het sorteren van ons afval. Maar het is nog altijd moeilijk als we

on the go zijn. “Daar kan statiegeld een duidelijke rol spelen”

Eva Lefevre

Coca-Cola European Partners

 ?? FOTO BELGA ?? De grote drankenpro­ducenten zijn niet langer tegen een “slim systeem van statiegeld”.
FOTO BELGA De grote drankenpro­ducenten zijn niet langer tegen een “slim systeem van statiegeld”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium