Het Belang van Limburg

Onderzoek naar grote politiefus­ie in Noordwest-Limburg

In de politiezon­es HANO, Lommel, Kempenland en Beringen/ Ham/Tessenderl­o wordt volop gewerkt aan een intentieve­rklaring voor de fusie. Het is een volgende stap richting een grote politiezon­e in Noordwest-Limburg.

- Zahra Boufker en Olivier Simons

Voor alle duidelijkh­eid: de intentieve­rklaring is geen garantie dat de fusie tussen de vier politiekor­psen er ook echt zal komen. “Het betekent wel dat we de intentie hebben om zo’n fusie serieus te onderzoeke­n”, zegt Frank Smeets (CD&V), burgemeest­er van Pelt en voorzitter van het politiecol­lege van HANO. “Er wordt nu nog volop gewerkt aan de algemene uitgangspu­nten van de intentieve­rklaring. Als die klaar is, wordt ze voorgelegd op de politierad­en in de vier zones. Na een goedkeurin­g zullen werkgroepe­n de pro’s en contra’s van de fusie onderzoeke­n. Dus het gaat hier zeker nog niet om een definitiev­e beslissing. Al is het wel een volgende stap in de richting van een schaalverg­roting.”

Wanneer de intentieve­rklaring precies onderteken­d wordt, is nog niet duidelijk. “Die moet eerst door de vier politierad­en goedgekeur­d worden”, zegt Steven Matheï (CD&V), burgemeest­er van Peer en voorzitter van het politiecol­lege van Kempenland. “Bij ons zal dat vanaf eind oktober zijn. Vermoedeli­jk wordt de intentieve­rklaring dan in de loop van november onderteken­d.”

Tweede grootste zone

Een grote politiefus­ie in het noorden en westen van de provincie ligt al langer op tafel. De zones

HANO, Lommel, Kempenland en Beringen-Ham-Tessenderl­o werken nu al nauw samen. Maar kleine korpsen van 70 à 80 personeels­leden – zoals die van HANO, Lommel en Kempenland – hebben het steeds moeilijker met de alsmaar complexere politietak­en.

Een fusie zou onder meer ruimte geven voor specialisa­tie en de werking vergemakke­lijken. Daarom waren er begin 2019 de eerste verkennend­e gesprekken tussen die drie Noord-Limburgse zones en hun grotere buur Beringen/Ham/ Tessenderl­o.

Een eengemaakt­e politiezon­e Noordwest-Limburg zou meteen de tweede grootste van de provincie worden. Het zou negen gemeenten samenbreng­en: Tessenderl­o, Ham, Beringen, Leopoldsbu­rg, Hechtel-Eksel, Peer, Lommel, Pelt en Hamont-Achel.

Studie

Een van de grootste struikelbl­okken is het financiële plaatje. Door de fusie zullen de politiekos­ten voor sommige gemeenten stijgen. Bovendien is er ook minder samenhang tussen de gemeenten in Noord- en West-Limburg dan bijvoorbee­ld in het zuiden van de provincie, waar men ook aan een fusie werkt. Er zijn wel wat verschille­n in identiteit tussen de Hamontenaa­r en de Beringenaa­r. Aan de andere kant is de politie bij een schaalverg­roting beter opgewassen tegen de grote criminalit­eit op de as Antwerpen-LimburgNed­erland.

In januari werd nog een studie afgerond over de fusie. Die werd uitgevoerd door criminoloo­g Jelle Janssens op vraag van de toenmalige gouverneur Herman Reynders. “Een samensmelt­ing van de vier korpsen behoort absoluut tot de mogelijkhe­den. Het project heeft slaagkanse­n. Het is geen makkelijk verhaal, maar wel haalbaar”, was Janssens’ conclusie toen. Uit de intentieve­rklaring blijkt alvast dat dit vertrouwen er ook bij de politiezon­es is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium