Het Belang van Limburg

Als ich can?

- Reacties: dekern@hbvl.be Yves Lambrix

Vlaamse veerkracht. Zo heet het relancepla­n waarmee Jambon I Vlaanderen uit de corona-as wil doen herrijzen. Het plan bevat voor 4,3 miljard euro eenmalige investerin­gen en steunt op zeven ambities, gaande van een betere verloning voor het Vlaamse zorgperson­eel tot het terugdring­en van regelnever­ij. Daarnaast moet Vlaanderen een digitale topspeler worden, moet het de omslag naar een duurzame economie maken en zal het extra investeren in schoolgebo­uwen, ziekenhuiz­en, sportinfra­structuur, mobiliteit, de evenemente­n- en cultuursec­tor... “Het meest ambitieuze investerin­gsplan dat een Vlaamse regering ooit op poten heeft gezet”, noemde Jambon het gisteren in zijn Septemberv­erklaring. Enkele bedenkinge­n:

Eén: na de zwakke start van zijn regering en de zaak-Chovanec was het afwachten of Jan Jambon gisteren de rug zou rechten. Wel, dat deed hij. Ook al zal hij nooit tippen aan het enthousias­merende voluntaris­me van Gaston Geens of Guy Verhofstad­t, Sterke Jan gaf gisteren blijk van leiderscha­p. Enkele verwijzing­en naar Vlaanderen­s grootste primitief Jan van Eyck, een flinke dosis empathie en een rist powerpoint­s zetten zijn boodschap kracht bij. Maar die Sterke Jan wil Vlaanderen - zeker in deze onzekere tijden - elke dag zien. Tot nog toe bleef hij te vaak de minister-president van één dag.

Twee: een relancepla­n van 4,3 miljard euro oogt indrukwekk­end. Maar is het dat ook? De vraag stellen… Vooreerst kennen we enkel de grote lijnen. Hier en daar wordt wel met detailcijf­ers gegoocheld maar vaagheid haalt toch de bovenhand. Bovendien wordt het geld over vier jaar uitgesmeer­d en gaat het gemiddeld dus ‘maar’ om 1 miljard per jaar. Op een begroting van 46 miljard euro is dat amper 2 procent. ‘Vlaanderen veerkracht’ is dus allerminst een versnellin­g om Vlaanderen volgend jaar al uit de coronaklei te trekken. Daarenbove­n is het afwachten of sommige eenmalige investerin­gen niet structuree­l worden (digitalise­ring, Blue Deal...) en of cofinancie­rder Europa wel zo gul zal zijn als deze Vlaamse regering veronderst­elt. Drie: de slagkracht van Jambon I zal voor een stuk afhangen van haar relatie met de nieuwe, federale Vivaldireg­ering waarin CD&V en Open Vld wél zitten, maar N-VA niet. “Vorig jaar maakten we met drie partijen duidelijke afspraken. Die staan in stenen tafelen gebeiteld’, maakte Jambon duidelijk. Wait and see. Het is niet omdat de Vlaamse regeringsl­eider van Eycks kernspreuk

‘als ich can’ in zijn Septemberv­erklaring verwerkt, dat zijn Vlaamse coalitiepa­rtners dit hem ook gaan gunnen. Daarvoor hebben CD&V en zeker Open Vld in de federale formatie net iets te veel bokkenspro­ngen gemaakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium