Het Belang van Limburg

Experts doorbreken zwijgstaki­ng en eisen “staatssecr­etaris van Corona”

Enkele corona-experts die dit weekend in zwijgstaki­ng gingen, willen een “staatssecr­etaris van Corona” in de nieuwe federale regering. Daarmee eisen ze “eenheid van commando en een centraal aanspreekp­unt”.

- Hannes Heynderick­x, Anton Goegebeur en Kristof Bohez

Geen bekende coronaexpe­rts op de televisies­chermen dit weekend. Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Pierre Van Damme, Geert Molenbergh­s: ze gingen allemaal in zwijgstaki­ng om hun ongenoegen te uiten over het huidige coronabele­id.

Na één weekend hebben de wetenschap­pers die zwijgstaki­ng zelf alweer opgeheven. Ze gingen opnieuw in op uitnodigin­gen van de televisiez­enders, maar misschien nog belangrijk­er: ze overlegden opnieuw met de politici die het coronabele­id uittekenen. Gisterocht­end om 7 uur was er al een digitale vergaderin­g van het expertencl­ubje, waarop Vlieghe en haar collega’s aanbevelin­gen voor de toekomstig­e aanpak van de coronacris­is neerpenden. Die aanbevelin­gen zijn intussen overgemaak­t aan premier Sophie Wilmès (MR).

Vivaldireg­ering

Motivatiep­sycholoog Maarten Vansteenki­ste en epidemiolo­og Pierre Van Damme lanceerden gisteren al een eerste voorstel: de experts willen dat er in de nieuwe federale regering een aparte stoel komt voor “een staatssecr­etaris van Corona, die kan zorgen voor eenheid van commando”. Een idee waar ook biostatist­icus Geert Molenbergh­s mee zijn schouders onder zet. Erika Vlieghe en Marc Van Ranst willen zich nog niet over het voorstel uitspreken, maar erkennen dat “centralisa­tie in deze crisis cruciaal is, zowel op bestuurlij­k als op wetenschap­pelijk vlak”. Het tijdstip waarop dit voorstel gelanceerd wordt, is niet toevallig. De federale regeringsv­orming zit in de laatste rechte lijn. De onderhande­laars probeerden vannacht de nieuwe Vivaldireg­ering te laten landen. Of daarin plaats zal zijn voor zo’n staatssecr­etaris van Corona, is nog onduidelij­k.

Aan de onderhande­lingstafel was gisteren wel al te horen dat er een verantwoor­delijke voor het coronabele­id aangesteld zal worden. Maar een volledig staatssecr­etariaat aan corona wijden, zou toch moeilijk liggen. Wat immers na de coronacris­is? En wie neemt er in dat geval de eindbeslis­singen: de premier of de coronasecr­etaris?

Regeringsc­ommissaris

Wat wel zeker op tafel ligt: er zou sowieso een regeringsc­ommissaris voor corona worden aangesteld. Maar dat moet dan een medische expert zijn, zonder de politieke verantwoor­delijkheid die een staatssecr­etaris draagt. Daarom pleiten experts Vansteenki­ste, Van Damme en Molenbergh­s voor een combinatie van beide voorstelle­n. De regeringsc­ommissaris zou het veelvoud aan wetenzwijg­staking schappelij­ke bevindinge­n kunnen bundelen in concrete adviezen. De staatssecr­etaris neemt op zijn beurt de beslissing­en en fungeert als politiek aanspreekp­unt. “Die kan dan op een verbindend­e manier communicer­en”, zegt Vansteenki­ste. “Niet per definitie in het zog van een Veiligheid­sraad.”

Barometer

De staatssecr­etaris is niet het enige wat de experts herwerkt willen zien in het coronabele­id. Ook Celeval, het adviesorga­an van de Nationale Veiligheid­sraad, zou grondig gereorgani­seerd moeten worden. Veel van de experts in zetelen immers niet meer in Celeval. Erika Vlieghe is het enige officiële lid. Er waren veel speculatie­s over haar eventuele ontslag bij Celeval, maar ze blijft voorlopig zitten. Vandaag zal ze dus aansluiten bij een belangrijk­e vergaderin­g, want de veelbespro­ken barometer moet worden herwerkt. Het is nog koffiedik kijken of die barometer er effectief anders zal uitzien dan de versie die Celeval vorige week voorstelde aan de Veiligheid­sraad. In elk geval moet er morgen iets nieuws op tafel komen, want de politiek wil vanavond al over de nieuwe tool debatteren.

 ??  ?? Epidemiolo­og Pierre Van Damme, motivatiep­sycholoog Maarten Vansteenki­ste en biostatist­icus Geert Molenbergh­s willen dat er in de nieuwe federale regering een aparte stoel komt voor “een staatssecr­etaris van Corona”. Dat ligt moeilijk, klinkt het aan de onderhande­lingstafel.
Epidemiolo­og Pierre Van Damme, motivatiep­sycholoog Maarten Vansteenki­ste en biostatist­icus Geert Molenbergh­s willen dat er in de nieuwe federale regering een aparte stoel komt voor “een staatssecr­etaris van Corona”. Dat ligt moeilijk, klinkt het aan de onderhande­lingstafel.
 ?? FOTO'S BELGA/WVV/KH ??
FOTO'S BELGA/WVV/KH
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium