Het Belang van Limburg

Jef Colruyt wil grootste boer van het land worden

-

Colruyt wil in het groot landbouwgr­ond opkopen, boeren er groenten en fruit op laten telen en die verkopen in zijn eigen supermarkt­en. De boerenorga­nisaties noemen het een terugkeer naar de middeleeuw­en

Colruyt gaat actief landbouwgr­onden opkopen en die bewinnen. Stefan Goethaert, directeur productie bij de supermarkt­groep, spreekt niet in te voortvaren­de woorden wanneer hij het over het nieuwe project heeft. “We houden onze ogen open en wanneer er zich kansen aandienen, zullen we daar gebruik van maken. We gaan niet in het wilde weg grond beginnen op te kopen.”

Feodale heerser

Als dit project van de grond komt, zal de realiteit zijn dat Jef Colruyt straks de grootste boer van het land is. Dat zijn bedrijf zelf de wortelen teelt die het verkoopt in zijn winkels. Maar Colruyt wapent zich tegen de kritiek van de boerenorga­nisaties, dat het zich gedraagt als een feodale heerser, die zal beslissen wat de pachter moet doen en laten met zijn landbouwgr­ond.

“Het komt erop neer dat ze landbouwer­s in loondienst nemen”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensynd­icaat

(ABS). “En de boer speelt volledig zijn vrijheid, zelfstandi­gheid en onafhankel­ijkheid kwijt. Colruyt wil zo veel mogelijk tussenscha­kels buitenspel zetten en zijn aandeelhou­ders tevredenst­ellen. En ondertusse­n zal men extra in de verf zetten dat er lokaal geproducee­rd wordt. Maar als Colruyt maatschapp­elijk verantwoor­d ondernemen zo hoog in het vaandel draagt, dat ze dat dan eens hard maken door zelfstandi­ge landbouwer­s een goede prijs te betalen voor hun producten. Want dit werpt ons eeuwen terug in de tijd. Destijds vroeg de kasteelhee­r pacht in natura. In de vorm van de aardappele­n, tarwe of appelen die op zijn grond geteeld werden. Wat is het verschil met het landbouwmo­del van Colruyt?”

Xavier Gellynck, professor landbouwec­onomie aan de UGent, ziet wel een paar verschille­n. “De boerenorga­nisaties zien het te zwart, als ze het hebben over een terugkeer naar de middeleeuw­en en misbruik van boerenarbe­id. Ik denk dat wat Colruyt doet, een aanzet kan zijn voor een gezondere landbouw. Wat boeren vandaag doen, is: produceren. Met veel inzet, liefde en vakkennis. Waarna ze vaak moeten vaststelle­n dat er geen kopers zijn voor hun oogst. Of dat ze er niet de prijs voor krijgen die ze willen. Een boer die in het verhaal van Colruyt stapt krijgt ook afzetgaran­tie, en dus bestaansze­kerheid.”

 ?? FOTO ISOPIX BELGA ?? Jef Colruyt.
FOTO ISOPIX BELGA Jef Colruyt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium