Het Belang van Limburg

Zutendaals­e eigenaar pick-up na VBbetoging: “Niets te maken met nazisme”

- Thomas Jansen

Een adelaar, een SS-symbool en een nazi-slogan op de kofferbak. De pick-up van Emmanuel Maris (60) uit Zutendaal trok zondag alle aandacht tijdens de betoging van Vlaams Belang in Brussel. “Maar die stickers hebben niets te maken met het nazisme”, beweert hij.

POLITIEKE BETOGING ZUTENDAAL/BRUSSEL

Zes jaar lang kreeg Maris naar eigen zeggen nooit enige reactie op zijn bestickerd­e pick-up. Maar dat was zondag wel even anders. Tussen vijfduizen­d andere auto’s op de betoging van Vlaams Belang in Brussel trokken drie stickers op zijn wagen alle aandacht: een adelaar, een Odal (een letterteke­n uit het runenalfab­et, dat door verschille­nde SS-groepen opgepikt werd tijdens de Tweede Wereldoorl­og) en de tekst Wer plündert, wird erschossen. Die slogan, vrij vertaald ‘wie plundert, wordt neergescho­ten’, stond destijds op affiches van de nazi’s. Dat die drie symbolen allemaal naar het nazisme verwijzen, en dat tijdens een betoging van Vlaamse Belang, ontging menigeen op Twitter niet. VB-voorzitter Tom Van Grieken moest het brandje blussen. “Als we het hadden opgemerkt, hadden we de bestuurder de toegang ontzegd”, klonk het zondag. “Er waren 15.000 mensen aanwezig en Twitter vindt dan één zo’n wagen om op te focussen. Zo’n figuren zijn letterlijk en figuurlijk marginaal, en niet welkom.”

Rammstein

De eigenaar van de wagen, Emmanuel Maris uit Zutendaal, kan erom lachen. Volgens hem hebben de stickers op z’n auto niets te maken met het nazisme. “Ik ben een grote fan van Rammstein, en die band wou ooit een nummer uitbrengen met die slogan”, beweert de zestiger. “Dat nummer, waarvan de titel me even ontglipt, hebben ze destijds moeten terugtrekk­en. Ook de adelaar is een symbool van Rammstein, en heeft voor mij niets te maken met het nazisme. Net als die Odal. De nazi’s hebben die inderdaad opgepikt, maar in de oorspronke­lijke betekenis staat dat symbool voor beschermin­g van het bezit en de familie.”

Vlaams Legioen

Drie symbolen die gelinkt zijn aan het nazisme op één wagen: Maris begrijpt dat de link snel gelegd is. “Ik heb dan ook begrip voor de reactie van Van Grieken. Hij wil niets met het nazisme te maken hebben, en ik ook niet. Maar dit is allemaal een beetje opgeblazen. De wagen staat al zes jaar voor mijn deur, en ik heb van niemand ooit één opmerking gekregen.” Maris was een tijdlang leider van de Limburgse afdeling van de extreemrec­htse organisati­e Voorpost. Op zijn pick-up hing ook een vlag van het Vlaams Legioen, een groep met 3.500 volgers op Facebook. De naam verwijst naar een groep Vlaamse vrijwillig­ers die tijdens de Tweede Wereldoorl­og met de Duitsers vochten tegen het Rode Leger van de Sovjet-Unie. “Ik ben lid van die groep, omdat zij opkomen voor de Vlaamse rechten”, zegt Maris. “Het lidgeld bedraagt 25 euro per jaar, en daarmee maken ze affiches, petjes en T-shirts. Bijeenkoms­ten zijn er niet echt. Ik ken er dan ook weinig andere leden van, al kom je af en toe al eens iemand tegen.”

Geschrapt als lid

De Zutendalen­aar zegt daarnaast ook lid te zijn van Vlaams Belang. Maar volgens fractielei­der Chris Janssens klopt dat niet. “Ik heb hem enkele jaren geleden immers persoonlij­k laten schrappen uit ons ledenbesta­nd”, zegt Janssens. “In 2018 wilde hij ook kandideren voor onze partij, maar dat hebben we tegengehou­den. Hij kwam met zijn wagen ook naar partijbije­enkomsten, en dergelijke symboliek strookt echt niet met datgene waar wij vandaag voor staan.”

Blijft de vraag of de symbolen op de wagen van Maris deze hetze zullen overleven. “Eerlijk? Ik denk eraan om ze te verwijdere­n”, zucht hij. “Door alle aandacht zal ik er nu wel over aangesprok­en worden, en ik heb geen zin in gedoe. Maar nogmaals: ik ben geen neonazi. Ik ben wel rechtsgezi­nd, maar daarmee is alles gezegd.”

 ?? TWITTER
FOTO ?? De pick-up van Emmanuel Maris trok veel aandacht tijdens de betoging in Brussel.
TWITTER FOTO De pick-up van Emmanuel Maris trok veel aandacht tijdens de betoging in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium