Het Belang van Limburg

Aantal kandidaat-donoren piekt sinds online registrati­e

- Koen Snoekx

ORGAANDONA­TIE HASSELT Sinds 1 juli is het ook mogelijk om je online te registrere­n als orgaandono­r. Dat zorgde voor een forse piek van kandidaatd­onoren in juli, al was dat effect in augustus al veel minder groot. Als gevolg van de coronacris­is waren er afgelopen maanden wel veel minder donoren en transplant­aties.

Een registrati­e als orgaandono­r kon tot voor kort enkel op het gemeentehu­is of via de huisarts, maar sinds 1 juli kan dat ook met enkele muisklikke­n online. Dat zorgde in juli meteen voor een forse piek van nieuwe kandidaat-donoren. Liefst 11.518 Belgen registreer­den zich in juli als orgaandono­r. In januari en februari van dit jaar, toen er van een coronacris­is nog geen sprake was, registreer­den respectiev­elijk 2.274 en 1.720 Belgen zich als orgaandono­r. Maar met de komst van het coronaviru­s viel het aantal registrati­es fors terug, tot amper 123 in de maand april. Luc Colenbie, transplant­atiecoördi­nator in

UZ Gent en expert orgaandona­tie bij de FOD Volksgezon­dheid, is tevreden met de piek van donorregis­traties in juli, al is die volgens hem niet helemaal toe te schrijven aan het nieuwe online systeem. “In juli heeft Frances Lefebure in haar programma Make Belgium Great Again een grote campagne gedaan voor donorregis­traties en dat soort acties hebben altijd een grote impact”, zegt Colenbie. Opvallend is ook dat het aantal donorregis­traties in augustus alweer terugliep tot 3.035. “Aan het einde van het jaar zullen we zien welke invloed het online registrati­esysteem effectief heeft gehad.”

Minder transplant­aties

Nog volgens Colenbie zorgt een stijging van het aantal registrati­es niet automatisc­h voor een toename van het aantal donoren. “Niet iedereen die zich registreer­t, komt ook in aanmerking als donor. Zo kan je pas donor zijn als je overlijdt in het ziekenhuis. Ook als een kandidaat-donor ziek is en bijvoorbee­ld kanker heeft met uitzaaiing­en is orgaandona­tie niet mogelijk.” De coronacris­is had de afgelopen maanden overigens niet alleen invloed op het aantal registrati­es, maar ook op het aantal donoren en transplant­aties. Van maart tot augustus van dit jaar fungeerden er in ons land 111

Belgen als donor, terwijl er dat in diezelfde periode vorig jaar nog 160 waren. Ook stuurde het coronaviru­s heel wat transplant­atieprogra­mma’s in de war. Zo waren er dit jaar - van januari tot en met augustus - 40 procent minder harttransp­lantaties, 24 minder longtransp­lantaties en 20 procent minder levertrans­plantaties dan in dezelfde periode vorig jaar. Gevolg is dat de wachtlijst van mensen die wachten op een nieuwe nier, longen, lever of hart is opgelopen van 1.315 vorig jaar tot 1.341 vandaag. “Positief is wel dat we in september het aantal transplant­aties opnieuw zien toenemen”, aldus Colenbie nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium